27
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

UNESCO'nun 'örnek kent' i

Safranbolu Çin’de tanıtılacak

UNESCO’nun Dünya Miras Kentleri Listesi’nde yer alan Safranbolu Çin’in Sanghai kentinde  düzenlenecek ‘World Travel Fuarı’nda mimarisi ve el yapısıyla yer alacak

UNESCO’nun Dünya Miras Kentleri Listesi’nde yer alan ve 18, 19. ve 20. yüzyıl başlarında inşa edilmiş yaklaşık 2 bin geleneksel Türk evinin koruma altında bulunduğu Safranbolu’da, kültür turizminin gelişmesine yönelik çalışmalar yapılıyor.

Tanıtım faaliyetlerine ağırlık verilerek daha fazla yerli ve yabancı turistin ilgisinin çekilmesi hedeflenen Safranbolu, özellikle yurt dışında düzenlenen fuarlarda çok sayıda turizmcinin dikkatini çekiyor.

Dünyanın en büyük turizm fuarları arasında gösterildiği bildirilen World Travel Fair kapsamında Çin’de Nisan ayı başında gerçekleştirilecek etkinliğe konsept kent olarak davet edilen Safranbolu’daki korumacılık ve soyut mirasın, UNESCO tarafından tanıtılması amaçlanıyor.

Safranbolu Belediye Başkanı Nihat Cebeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNESCO’ya bağlı Dünya Miras Kentleri’nin yer alacağı fuarda, Safranbolu’nun örnek kent olarak sunulmasının planlanmasından heyecan duyduklarını söyledi.

Yaklaşık 6 yıldır Safranbolu’nun dünyadaki yerini alabilmesi ve daha fazla tanıtılması için büyük çaba harcadıklarını ifade eden Cebeci, şöyle konuştu:

"UNESCO tarafından yapılan bütün toplantılarda ilçemizi temsil ettik, bu toplantılarda da tek amacımız tanıtım oldu. Çalışmalarımız şimdi meyvelerini veriyor, dünyanın en büyük fuarında dünyanın en büyük kuruluşu bizi örnek şehir olarak gösterecek. Fuarda, UNESCO tarafından korumada örnek kent olarak Safranbolu’nun tanıtımı yapılacak. Bu kolay bir şey değil. Shanghai da dünyanın bütün dünya miras kentleri yerini alacak. O isimler orada konsept şehir olarak Safranbolu’ya bakacaklar ve bizim kültürümüzü bir kez daha tanıyacaklar. Bundan büyük heyecan ve gurur duyuyoruz."

-EL SANAT ÜRÜNLERİ SERGİLENECEK-

Safranbolu Belediye Başkanı Cebeci, rutin belediyecilik görevlerinin yanı sıra dünyanın dört bir köşesinde Türkiye’yi ve Safranbolu’yu tanıtmak amacıyla elçilik vazifelerinin de bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Dünya miras kenti olarak başarımız ortadadır. Çin’de el sanatlarımızdan da örnekler sunacağız. Tarihi evlerimizin değişik boy ve şekillerde ama bire bir konaklarımızı yansıtan maketleri sergileyeceğiz. Ayrıca tanıtım adına elimizdeki film, belgesel, broşür ve kitap gibi materyallerimizi dağıtacağız. Fuar için belediyemize, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası ile Safranbolu Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği destek veriyor. Fuarın, bölge turizmine önemli katkı sağlayacağına inanıyorum."

 

AA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2009 Salı 07:11:19
Güncelleme :10 Mart 2009 Salı 17:57:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?