28
Nisan
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Ünlü şarkılar çalıntı mı?

Hüseyin Irmak, “Dinler Arası Sevda Türküleri” adlı kitapta, Selda Bağcan’ın Uğur Mumcu’nun ardından söylediği “Uğurlar Olsun”un müziğinin bir Kadiri ilahisinden alındığını, “Malatya, Malatya bulunmaz eşin” diye söylenen türkünün de eski bir Ermeni halk şarkısı olduğunu belirtiyor

Üzerinde yaşadığımız toprakların, tarih boyunca farklı kökenlerden âşıkların hikâyelerine sahne olduğunu biliyoruz. Dini, etnik kökeni, dili farklı âşıklar birbirlerine kendi dilleri, kültürlerince türkü yaktılar binlerce yıl.
Türkülerin kimi dilden dile bugünlere geldi, kimi unutuldu gitti, kimi baskılar yüzünden kıyıda köşede kalmaya mahkûm edildi.
Bu türkülerin 84’ü gazeteci-yazar Hüseyin Irmak’ın “Dinler Arası Sevda Türküleri” kitabı sayesinde bir araya geldi bugün.
Irmak, çeşitli araştırma konuları için özel koleksiyonları tarar, kıyıda köşede kalmış kitapları karıştırırken karşısına farklı dinlere mensup âşıkların türküleri çıkmaya başladı. Bu türküler biriktikçe önce bir albümde toplamayı düşündü, sonra bir arkadaşının önerisiyle elindeki malzemeleri kitaba taşıdı. Irmak’ın “Dinler Arası Sevda Türküleri” adını verdiği kitap, Punto Yayınları tarafından basıldı.
Yazar, bazıları tamamen unutulmuş, bazıları hâlâ söylenen 84 türkü içeren kitabına türkülerin bir kısmına ait notaları ve hikâyeleri de ekledi. Sözleri zaman içinde değiştirilen türkülerin orijinal sözleri ve kökenlerini de ihmal etmedi.
Ermeni türküleri de var kitapta; Alevi, Kürt, Süryani türküleri de... Sivaslı Ermeni kadınların Hıdırellez’de okudukları mani de, Karagöz oyunundaki Beberuhi tiplemesinin türküsü de...

‘Ah Kavaklar Ermeni türküsü’
Irmak, kitabının en şaşırtıcı bölümünü ise sona saklamış. Bu bölümde bildik bazı şarkıların orijinallerine ait bilgilere, kaynak belirterek yer veriyor.
Yazar Satı Yeşil’e ait olduğu bilinen “Odam Kireç Tutmuyor”un müziğinin bir Kürt türküsüne, Sezen Aksu’nun Metin Altıok’un şiirinden Onno Tunç bestesiyle söylediği “Ah Kavaklar” şarkısının Ermeni türküsüne ait olduğunu iddia ediyor.
Dahası Erkin Koray’ın ezbere bilinen “Körolası Çöpçüler, Aşkımı Süpürmüşler” şarkısının ilk kez 1972’de Urfalı Ali tarafından plağa okunduğunu sözlerine ekleyerek iddialarını sürdürüyor.
Söz ve müziği Selda Bağcan’a ait olan ve sanatçının Uğur Mumcu’nun ardından söylediği “Uğurlar Olsun”un müziğinin bir Kadiri ilahisinden alındığına dikkat çeken Irmak, kaynağı Hakkı Coşkun olarak bilinen “Malatya, Malatya bulunmaz eşin” şeklinde söylenen türkünün aslında çok eski bir Ermeni halk şarkısı olduğu bilgisiyle de şaşırtıyor okuru...
“Dinler Arası Sevda Türküleri”nde Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’ndan Burcu Yıldız’ın kaleme aldığı “Türkiye’de Popüler Müzik ve Çokkültürlülük Üzerine Notlar” başlıklı bir makale de yer alıyor. Hüseyin Irmak’ın projesi gerçekleşirse, kitaptaki türküleri bir albümde ve verilecek konserlerde dinlemek mümkün olacak.
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2009 Cuma 17:42:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?