19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Ünlü yönetmenden sert eleştiri

ÜNLÜ YÖNETMEN ERDEN KIRAL:

Karabağlar Belediyesi'nin, Türk Edebiyatı'nın ünlü ismi Yazar Reşat Nuri Güntekin'in adına düzenlediği 2. Reşat Nuri Güntekin Edebiyat Günleri, edebiyat ve sanat dünyasından Erden Kıral, Sina Akyol, Şadan Gökovalı gibi pek çok ünlü ismi İzmirlilerle buluşturdu. Etkinlik, karikatür sergisiyle de renklendi. Sinemada edebiyat uyarlamalarının ele alındığı panelde ünlü yönetmen Erden Kıral'ın romanların günümüzde dizilere uyarlamalarına yönelik sert eleştirileri dikkat çekti. Kıral, "Dizilerle, çok önemli romanlarımızın içi boşaltıldı, yazarlar mezarında ters dönmüştür sanıyorum" diye konuştu.

Yazar Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu ve Dudaktan Kalbe romanını yazdığı evinin Karabağlar ilçesinde bulunması nedeniyle yazarın isminin verildiği bu yıl 2'incisi düzenlenen Edebiyat Günleri, büyük ilgi gördü. Karabağlar Belediyesi'nin Edebiyatçılar Derneği İzmir Temsilciliği ile birlikte düzenlediği etkinlik, Çalıkuşu Kongre Merkezi ve Sergi Salonu'nda karikatür sergisi açılışıyla başladı. Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Edebiyatçılar Derneği Genel Başkanı Gökhan Cengizhan, Karikatürcüler Derneği İzmir

Temsilci Yardımcısı Hasan Efe ve sanatseverler, "Reşat Nuri Güntekin ve Edebiyat" konulu karikatür sergisini birlikte açtı. 18 sanatçının 33 karikatürle katıldığı sergi sanatseverlerden büyük ilgi gördü.

İki gün boyunca devam edecek Edebiyat Günleri'nin çok önemli bir organizasyon olduğuna dikkati çeken Edebiyatçılar Derneği Genel Başkanı Gökhan Cengizhan, birbirinden değerli eserler bırakan Reşat Nuri Güntekin'in Cumhuriyet döneminin en önemli yazarlarından biri olduğunu söyledi. Karabağlar Belediyesi'nin ünlü yazara sahip çıktığını vurgulayan Cengizhan, "Bu organizasyona destek vermekten, katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi. Hasan Özkılıç, Reşat Nuri Güntekin'in kişiliği ve yaşamına ilişkin cbilgiler verdi.

Sinema dünyasından ünlü yönetmeni Erden Kıral'ın da konuşmacı olduğu "Sinemada Edebiyat Uyarlamaları ve Günümüz Sineması" konulu panelde, romanların günümüzde dizi ve sinema uyarlamalarına yönelik eleştiriler dikkat çekti.

Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu romanını, yönetmen Osman Seden'in dönemin ünlü oyuncularıyla çektiğini hatırlatan Erden Kıral, sözlerine şöyle devam etti: "Bu film benim için bir okuldur, ben sinemayla ilgili her şeyi bu filmde öğrendim, ünlü oyuncularla tanışma fırsatı elde ettim. Reşat Nuri romanlarında gerçekliği, olduğu gibi değil olması gerektiği gibi temsil etmiştir. Tıpkı Tolstoy gibi. Eserleri çok yüksek seviyede. Son yıllarda, önemli yazarlarımız Orhan Kemal, Reşat Nuri Güntekin, Halit Ziya Uşaklıgil'in 134 sayfalık romanlarından 3-4 yıl süren diziler çekilmiştir, öyküler eklenmiştir. Romanlar tanınmaz hale gelmiştir. Rahmetli yazarlar mezarlarında ters dönmüştür sanıyorum. Ama şu da var diziler konfeksiyon işidir, yönetmen adeta bir otomat haline gelmiştir, diziler sanat değildir. Çok önemli romanlarımızın içi bu dizilerle boşaltılmıştır."

Panele katılan 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarı Bölümü'nden Yrd. Doç.Dr. Dilek Tunalı ise edebiyat ve sinema ilişkisini değerlendirdi. Yazar Şükran Yücel ise "Edebiyat mı sinemaya uyarlanıyor sinema mı edebiyata uyarlanıyor" sözüyle konuya farklı bir bakış açısı getirdi.

Eleştirmen Hayri Yetik'in yönettiği, "Edebiyatta Kalıcılık: Romanın Yüzyıllık Serüveni" konulu panele ise yazarlar Sadık Aslankara, Çiğdem Ülker, Aydın Şimşek, Özgen Seçkin konuşmacı olarak katıldı. İzmirli sanatseverler, müzik dinletileriyle de renklenen Reşat Nuri Güntekin Edebiyat Günleri'nde edebiyat ve sinema dünyasından pek çok isimle buluşup sohbet etme fırsatı buldu.

Edebiyat Günleri'nin bu yıl 2'incisini düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarına dikkati çeken Belediye Başkanı Kürüm, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir dönem Karabağlar'da yaşayan ve kaleme aldığı önemli romanlarında ilçeyle de ilgili bilgi veren Reşat Nuri Güntekin'in ismini yaşatmak istiyoruz. İzmir ve Karabağlar'da sanat ve edebiyatla dolu bir hafta sonu yaşanacak. Edebiyat, sinema, karikatür ve müzik dünyasından pek çok sanatçıyı, İzmirli sanatseverlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Cumhuriyet dönemi Türk Edebiyatı'nın ölümsüz romanlarının yazarı Reşat Nuri Güntekin'i, bu etkinlik dolayısıyla da saygıyla anıyoruz. Edebiyatımızın en ünlü isimlerinden Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu ve Dudaktan Kalbe eserlerini yazdığı evi, bugün kütüphane olarak çocuklarımız, öğrencilerimizin de hizmetinde. Edebiyat Günleri etkinliğimiz, İzmir'in sanat aktivitelerine de ayrı bir renk katacak."

İHA
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2010 Pazar 15:35:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?