27
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

“Ustalara Saygı”de kadınlar var

Etkinlik: Ustalara Saygı Toplantısı, Işık Tutanlar – Çağdaş Kibeleler
Tarih: 9 Mart 2009 Pazartesi
Yer: Melih Cevdet Anday Sahnesi- Akatlar Kültür Merkezi
Saat: 20.00

Beşiktaş Belediyesi tarafından dört sezondur düzenlenen “Ustalara Saygı” etkinlikleri, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla özel bir içerikle gerçekleştirilecek. Melih Cevdet Anday Sahnesi (Akatlar Kültür Merkezi) 9 Mart Pazartesi akşamı ürettikleriyle yarınlara ışık tutan “Çağdaş Kibeleler”i ağırlayacak.

Faruk Şüyün’ün hazırladığı ve moderatörlüğünü üstlendiği etkinlikte, konuşmacılar cemiyet, kültür ve sanat dünyasında kadınımızın yerini irdeleyecekler. Sanatseverlerin saat 20.00’den itibaren takip edebilecekleri toplantıda, farklı alanlardan “Çağdaş Kibeleler”, görüşlerini, tecrübelerini ve anılarını seyircilerle paylaşacak.

Etkinlikte; “Mavi Gözlü Dev” filminde Nâzım Hikmet’in yaşamını beyazperdeye taşıyan yönetmen Biket İlhan sinema; 40. sanat yılı geçtiğimiz günlerde yine “Ustalara Saygı”da kutlanılan Esin Afşar müzik, Haldun Taner Öykü Ödülü sahibi yazar Jale Sancak edebiyat; sahnede unutulmaz kompozisyonlara imza atan Nedret Güvenç tiyatro ve eğitmenlik yönü de bulunan Tomur Atagök plastik sanatlar konularında öncülerden bugüne kadınımızı değerlendirecekler.

“Çağdaş Kibeleler” programında, kadınlarımızın yarattıkları eserler ve yaşamlarıyla başlı başına birer eser olan kadınlardan da söz edilecek. “Cariye” ve “Gölgemi Bıraktım Lale Bahçelerinde” adlı iki tarihsel roman kaleme alan sanat tarihçisi Gül Yavuzer İrepoğlu, geceye katılarak dialar eşliğinden çalışmalarını nasıl yarattığını seyircilere anlatacak. “Suat Derviş: Efsane Bir Kadın ve Dönemi” adlı kitabında gazeteci-yazar Suat Derviş’in yaşamını kaleme alan Lizi Behmoaras ile ilk kadın ressamlarımızdan Hale Asaf’ın yaşam öyküsünü “Hale Asaf: Türk Resminde Bir Dönüm Noktası” isimli çalışmasında konu edilen Burcu Pelvanoğlu da etkinliğin konukları arasında yer alacak.

“Ustalara Saygı”da; Kemal Uzun’un Halide Edib Adıvar, Keriman Halis, Sabiha Gökçen, Satı Kadın ve Semiha Berksoy için hazırladığı “Cumhuriyet Kadınları” adlı filmler ve sahneye çıkan ilk Türk kadını olan Afife Jale’nin yaşam öyküsünü anlatan drama da seyircilere sunulacak. Etkinlikte, alanlarında kadın öncüleri konu alan bir dia gösterisi de gerçekleştirilecek.

“Ustalara Saygı” etkinlikleri, 16 Mart’ta kısa bir süre önce aramızdan ayrılan gazeteci ve yazar Orhan Duru için düzenlenecek.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 6 Mart 2009 Cuma 15:25:48
Güncelleme :6 Mart 2009 Cuma 15:36:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?