15
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Vakıflar yeni müzeler açıyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü, başlattığı müze seferberliği kapsamında son bir yılda 12 ilde yeni müzeler açarken, var olan müzelerde de restorasyon çalışmaları başlattı.

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, yıllardır depolarda bekleyen parçaların, yurtdışına kaçırılmışken geriye alınanların yeni müzelerde gün ışığına çıktığını söyledi.

Bu kapsamda yeni kurulan Ankara Vakıf Eserleri Müzesi, Konya’daki Sahip Ata Vakıf Müzesi, Kastamonu’daki Şeyh Şaban-ı Veli Vakıf Müzesi, Tokat’taki Mevlevihane Vakıf Müzesi, Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi ile Edirne’deki Selimiye Vakıf Müzesi ziyarete açıldı. Kayseri’deki Beyazıt Gevher Nesibe Vakıf Müzesi, Bursa’daki Emir Sultan Vakıf Müzesi ve Sivas Vakıf Müzesi’nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Antalya ve Erzurum’da ise açılacak vakıf eserleri müzeleri için yer aranıyor.

İSTANBUL’A İKİ MÜZE

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt’ın verdiği bilgiye göre, İstanbul’daki Haseki Külliyesi’nin röleve ve restorasyon projeleri Koruma Kurulu’nda büyük ölçüde onaylandı. Yapının, cami ve mescitlere bağışlanan eşyaların sergileneceği Teberrükat Müzesi’ne dönüştürülmesi amacıyla restorasyon çalışmalarına yakında başlanacak. Restorasyonu devam eden Yenikapı Mevlevihanesi ise Vakıf Eserleri Müzesi olarak değerlendirilecek.

Çalışmalar kapsamında, Sultanahmet Camii Hünkar Kasrı’nda kurulan Halı Müzesi, Ayasofya İmareti’ne taşınacak. Hünkar Kasrı ise Kilim ve Düz Dokuma Yaygılar Müzesi’ne dönüştürülecek. Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi’nde de yeniden yapılandırma çalışmaları sürüyor. İstanbul Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi de yakında restorasyona girecek.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2007 Pazartesi 17:39:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?