30
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Vali'den Çengilli çağrısı

Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Yukarıyongalı köyüne bağlı Çengilli mezrasındaki tarihi Çengilli Kilisesi’nin yerine ev ve ahırlar yapılmasının, bölgedeki inanç turizmi potansiyeline zarar verdiğini söyledi.

Yaygın beldesine 60 kilometre uzaktaki mezrada bulunan tarihi kilise yapısının tamamen tahrip edilerek, yerine ev ve ahırlar yapılmasını yakışıksız bir görüntü olarak niteleyip, bunların kaldırılması çağrısında bulundu.

Vali Bektaş "Buraya dünyanın her ülkesinden turist geliyor. Bölgenin yolunu yapıyoruz. Fakat köylülerin kilise yerine yaptıkları evler ne olacak, onu bilemiyoruz" dedi. AB Projesi hazırlanarak, köylülere yeni arazi tahsis edilebileceğini, tarihi yapıların restore edilebileceğini belirten Vali Bektaş, bu konuda elinden gelen çabayı gösterme sözü verdi.

Çanlı Surp Garabet Kilisesi olarak bilinen yapı geçmişte ateş tapınağı olarak kullanılmıştı. MS. 399’da Hıristiyanlar tarafından kiliseye çevrildi. Geniş bir alana yayılan yapıdan şu anda sadece doğu kısımdaki tonoz ve doğu duvarındaki kemerler ayakta kalabilmiş durumda.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2008 Pazartesi 12:53:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?