22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Varoluşun simgesi '7'

 Tüm dinlerin ortak değeri olarak tanımlanan ’7’ rakamı Paşabahçe’nin geleneksel motiflerle işlenmiş el yapımı ürünleri ile camlara yansıdı. Yeni koleksiyon, 295 ile 1400 YTL arasındaki fiyatlarla Paşabahçe Butik mağazalarında satışa çıktı.

Paşabahçe’nin tarih, kültür, cam koleksiyonları serisinin bu yılki ürünlerine Varoluşun Simgesi:7 adı verildi. Tema etrafında 22 ayrı formda el yapımı ürün oluşturuldu.

Gizemi ve tüm kültürlerde yer alması nedeniyle seçilen 7 temasında, Mevlana’dan Budha’ya, Yediuyurlar Efsanesi’nden 7 Kapı geleneğine kadar kültürel motifler kullanıldı. Mevlana’nın 7 nasihatinin her biri için ayrı ürün tasarlandı.

Her birinden 2 bin tane üretilen ve stokları eriyince yeniden yapılmayacak olan koleksiyon, Şişecam’ın Ar-Ge çalışmalarının ürünü. Tasarımlar Paşabahçe Mağazalar Genel Müdürü Faruk Emcioğlu başkanlığındaki Aydan Öner, Müge Bozbeyli ve Aslı Ardıç’tan oluşan tasarım ekibinin elinden çıktı. Mevlana’nın 7 nasihatinin her biri için ayrı ürün tasarlanmış. 24 ayar altın yaldız kullanılan eserler vazo, kase, nazarlık, şekerlik, mumluk ve kandil formlarında. Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Genel Müdürü Doğan Arıkan, koleksiyonun aslında bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu söylüyor: "Anadolu’nun zengin ve ortak kültür değerlerini ve kavramlarını bugüne taşıyabilmek için cam ürünlerinden oluşan tematik koleksiyonlar tasarlıyoruz. Son 22 yeni eser ile toplam sayı 141’e ulaştı. Bir taraftan kendi kültürümüzü tanıtırken, diğer taraftan geçmişte kalan ortak kültürel değerleri bugüne taşıyarak bir köprü oluşturuyor, medeniyetler ittifakına katkı sağlıyorlar. Kentimize de yaptığımız eserleri sergileyeceğimiz bir müze armağan etmek istiyoruz."

NEDEN 7

Müslümanlık’ta temel inanç ikrarı hem Arapça’da hem Türkçe’de 7 kelimelik bir ibare oluşturuyor. "Allah’tan başka tanrı yoktur; Muhammed onun elçisidir". Kabe, hac zamanı 7 kere tavaf ediliyor.

Hıristiyanlık’ta 7 sayısı vahiy ile ilişkilendiriliyor. 7 mühür açılıyor, 7 kiliseye gönderiliyor, nihai yargı günü 7 boru çalınıyor. Yediuyurlar efsanesinde 7 kişi var.

Musevilik’te 7 sayısı kutsanarak yaşamla ilişkilendiriliyor: Süleyman Tapınağı’na 7 basamakla çıkılıyor, yaratılış 7 aşamadan oluşuyor, bilgelik 7 sütunla ifade ediliyor, şenlik ve törenler 7 gün sürüyor, kurbanların kanı 7 kez akıtılıyor, kutsal şamdan 7 koldan oluşuyor.

Çin’de 7 sayısı yaşam ve doğum ile ilişkili. Kız çocukların süt dişleri 7 aylıkken çıkıyor ve 7 yaşında dökülüyor. 14 (2x7) yaşında ergenliğe ulaşıyor ve "Yin yolu" açılıyor. Adet dönemleri 4x7 günlük aralıklarla devam ediyor ve dahası; hamilelik son adet döneminin ilk gününden itibaren 40x7 gün sürüyor. Erken doğum olursa; 7’nci ayda doğan bebek yaşıyor.

Antik Yunanistan’da da benzer bir yaklaşımla insan hayatının 10x7 yıllık dönemden oluştuğu belirtiliyor.

Sufi inançlarda; Adem’den Muhammed’e büyük peygamberlerin sayısı 7. İnsan vücudundaki hassas noktaların sayısı 7, insanın manevi gelişmesini tamamlamak için geçmek zorunda olduğu kapıların sayısı 7.

Budha’nın doğar doğmaz yürüyerek attığı adımların sayısı 7.

İsmaililer’e göre; dirilişi başlatacak olan imam; 7. imam.

Ve dahası:

Haftanın günlerinin sayısı 7, notaların sayısı 7, gökkuşağındaki renklerin sayısı 7, dünya harikalarının sayısı 7, Dünya etrafındaki gezegenlerin sayısı 7, kutsal şehirler 7 tepeli, kıtalar 7 tane, gökyüzü 7 kat.

ŞAMDAN KASE

El imalatı kırmızı renkli camdan, bronz yaldız dekorlu kase. Üzerinde, Musevilik’te önemli bir yeri olan 7 Kollu Şamdan (Menorah) formu var. Fiyatı 650 YTL

YEDİKATYER - YEDİKATGÖK

MUMLUK El imalatı amber ve mavi renkli camdan dekorlu mumluk. Üzerinde kademeli cam katmanlarıyla yer ve gök sembolize edilmiş. Orta kısmında yerin ve göğün birleştiği yerde yaşamsal döngüyü simgeleyen insan motifleri bezeme olarak kullanılmış. Fiyatı 395 YTL

GECE VAZO

El imalatı mavi renkli camdan, platin yaldız dekorlu, geometrik motifli vazo. Mevlana’nın "Kusurları örtmekte gece gibi ol!" öğüdündeki felsefeden esinlenerek tasarlanmış. Selçuklu yıldız motifleri ve geometrik süslemeler kullanılarak gökyüzü simgelenmiş ve tüm kusurları örten gece kavramı mavi renk ile ifade edilmiş. Fiyatı 650 YTL

KAMİL VAZO

El imalatı camdan, altın yaldız dekorlu vazo. Tüm insani değerlere ulaşmış ve ruhsal gelişimini tamamlamış "Kamil" insanı simgeliyor. İnsan biçimli formu üzerinde Celi Sülüs yazı stilinde Kelime-i Tevhid var. Mevlana’nın kaftanı üzerinden alınan motifler ve desenler kullanılmış. Fiyatı 900 YTL

ÇAKRA KANDİL

El imalatı camdan, kesme dekorlu ve 7 çakra motifli kandil. İnsan vücudundaki 7 temel enerji merkezinden esinlenerek tasarlanmış. Üzerindeki rölyef desenlerin tümü renkli boya kullanılarak el işçiliği ile dekorlandırılmış. Fiyatı 295 YTL

Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2007 Cuma 19:24:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?