22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Vatandaştan bakanlığa dava

Kültür Bakanlığı’nın Kurtuluş Müzesi’nin restorasyonu için teşekkür ettiği kuruluş, yabancı bir sigara firması olunca ortalık karıştı. Mehmet Bozkurt isimli vatandaş, “Kurtuluş Savaşı’nın ruhuna aykırı” diyerek, mahkemeye başvurdu. Davada son sözü ise bilirkişiler söyleyecek.

Ankara’da bulunan Kurtuluş Savaşı Müzesi’nin restorasyonu için Philip Morris ve Sabancı Vakfı sponsor oldu. Restorasyonun ardından, Kültür Bakanlığı, sponsorlara yönelik teşekkür yazısını müzenin giriş salonuna astı.

Yazıda, “Bu binanın restorasyonu Philip Morris ve Hacı Ömer Sabancı Vakfı tarafından yaptırılmıştır” ifadeleri yer aldı.

'RUHUNA UYGUN DEĞİL'

Kurtuluş Müzesi’ni gezen Mehmet Bozkurt isimli vatandaş, yabancı bir sigara firmasının isminin müzenin girişine asılmasına tepki göstererek, “Bu Kurtuluş Savaşı’nın ruhuna uygun değil” dedi ve plaketin kaldırılması istemiyle Bakanlığa başvurdu.

Kültür Bakanlığı, başvuruyu reddedince, Bozkurt da Bakanlığın kararının iptali için Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Ancak, mahkeme de davayı reddetti.

SON KARAR BİLİRKİŞİLERİN

Bozkurt’un mahkeme kararını temyiz etmesi üzerine dosya Danıştay’a taşındı. Danıştay 10’uncu Dairesi, bir sigara şirketine binanın onarım ve restorasyon işinin verilmesinin yasaya aykırı olmadığını belirterek, bu yöndeki itirazı reddetti. Daire, levhanın konulduğu yerin ise incelenmesi gerektiğini öngördü.

Kararda, şöyle denildi : “23 Nisan 1920 ve 15 Ekim 1924 tarihleri arasında 1’nci Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılan bina, Türk ulusu açısından büyük öneme sahip, tarihi değeri bulunan ve halen Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmet veren tarihi bir eserdir. Bina, ilk Anayasa’nın kabulü, İstiklal Marşı’nın kabulü, Cumhuriyet’in ilanı gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundaki bir çok tarihi olaya tanıklık etmiştir. Şirket ve vakfın bağış yapmasında mevzuata aykırılık bulunmamaktadır. Ancak isimlerin yer aldığı plaketin TBMM binasının içerisinde oda ve salon kapıları ile giriş kapısına asıldığı iddia edilmektedir. Bu itibarla plaketlerin binanın tarihi değerini gölgeleyip gölgelemediği konusunun yerinde yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesi ile tespit edilmesi gerekmektedir.”

Danıştay, bu gerekçelerle İdare Mahkemesinin kararını bozarak, davayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi. Yerel mahkeme, bilirkişi incelemesi yaptıracak. Teşekkür levhaları, bilirkişilerin belirlediği bir yere konulacak.


Sibel Hürtaş / Gazeteport
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2007 Çarşamba 12:39:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yahya KOÇ IP: 88.232.226.xxx Tarih : 8.08.2007 23:22:43
BU BİLİR KİŞİLER BÜYÜK İHTİMALLE KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINA BAĞLI KİŞİLERDEN OLUŞACAK.O PLAKETLER YER DEĞİŞTİRECEK ANCAK KAPILARDA OLMAYACAK.KAPILARDAN ALINIP;CUMHURİYETİN İLAN EDİLDİĞİ VE İSTİKLAL MARŞININ İLK OKUNDUĞU KÜRSÜ KONACAK.BAKAN ATİLLA KOÇ'UN TALİMATI İLE.REKLAM İÇİN BUNDAN İYİ YERMİ OLUR.SEN KALK,CUMHURİYET TARİHİNİN BEYNİNDE REKLAM YAPTIR.kARDEŞİM;ŞARTLARA BAKMADINIZMI.BUNDAN DAHA KÖTÜ NE OLA.TÜRK MİLLETİNE GEÇMİŞİ İLE BERABER EN BÜYÜK HAKARETTİR.