31
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Verbund çağdaş sanatla girdi

Çağdaş sanatın önde gelen temsilcileri İstanbul Modern Sanat Müzesi'nin yeni sergisinde biraraya geldi. Enerjisa'nın ortağı Avusturyalı elektrik şirketi Verbund'un çağdaş sanat koleksiyonundan derlenen "Suyun Bir Arada Tuttuğu" başlıklı sergi, Cindy Sherman, Nan Goldin, Francesca Woodmann, Jeff Wall, Gilbert&George gibi 39 sanatçının 116 eserine yer veriyor. 

Daha önce koleksiyonlarını sergilemek amacıyla yatırım yaptıkları hiçbir ülkeye götürmediklerini, bu açıdan bu serginin kendileri için bir ilk olduğunu belirten Verbund Yönetim Kurulu Başkanı Michael Pistauer "Verbund bundan sonra Türkiye'deki yatırımlarına paralel olarak birçok kültürel etkinlikte de yer alacak. Enerjisa'yle birlikte İstanbul 2010 Kültür Başkenti'ne de destek verebiliriz" açıklamasını yaptı. Dün serginin açılış toplantısında konuşan İstanbul Modern Sanat Müzesi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı ise bu yıl ilk kez uluslararası sergiler düzenleyeceklerini duyurdu.

Sergi 11 Ocak'a kadar açık
Küratörlüğünü Levent Çalıkoğlu ile Gabriele Schor'un üstlendiği "Suyun Bir Arada Tuttuğu" başlıklı sergide, çağdaş sanatta birçok kadın ve erkek sanatçının resimden uzaklaşıp tamamen yeni ifade biçimlerine yönelmesi ve fotoğraf, video ve mekan enstalasyonlarındaki dönüşüm anlatılıyor. Sergi 11 Ocak 2009 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
Avusturya dışında ilk kez sergilenen Verbund Koleksiyonu'nun önemine dikkat çeken Eczacıbaşı, heykelden fotoğrafa, filmden videoya, diapozitiften ses enstalasyonlarına uzanan eserlerin sanatın toplumsal yaşam için bir vizyon oluşturabileceğini göstermeyi amaçladığını kaydetti. Eczacıbaşı Türkiye'de daha önce hiç sergilenmemiş yapıtlardan oluşan Verbund Koleksiyonu'nda Türk sanatçılar Nil Yalter, Şener Özmen ve Cengiz Tekin'in eserlerinin de yer aldığını ifade etti.

Pazarın yüzde 10'una talibiz
Verbund Koleksiyonu'nu 2004 yılında oluşturmaya başladıklarını aktaran Verbund Yönetim Kurulu Başkanı Michael Pistauer ise çağdaş sanat eseri alımlarına yılda 1 milyon euro ayırdıklarını söyledi. Verbund olarak Türkiye'de birinci yıllarını yeni doldurduklarını ifade eden Pistauer, "Bu sergi için çok uzun süre çalıştık. Daha önce sergimizi yatırım yaptığımız hiçbir ülkeye götürmedik. Bu açıdan bu sergi bizim için bir ilk. Ancak sosyal sorumluluk projelerinin önemine inanan bir şirket olarak bundan sonra da benzer etkinlikler düzenlemeyi planlıyoruz" dedi. Pistauer, Türkiye'nin yakın zamanda bir kültür metropolü olacağını da ekledi.
Verbund'un Avrupa enerji sektöründe önemli bir paya sahip olduğunu belirten Pistauer, EnerjiSA ortaklığı ile Türkiye enerji sektöründe yüzde 10'luk pazar payı hedeflediklerini açıkladı. Pistauer şöyle devam etti: "Türkiye'deki ekonomik gelişmenin ardından Sabancı ile ortak olmaya karar verdik. Bundan sonra da ciddi yatırımlar yapacağız. Türyiye'de Avusturya ile aynı seviyede yatırım yapacağız. Sadece satın alımlardan bahsetmiyoruz. Kültürel ve sosyal sorumluluk projelerimiz de Avusturya'yla paralel ilerleyecek." Şirketin yüzde 51'inin Avusturya devletine ait olduğunu hatırlatan Pistauer, prensip olarak temiz enerjiden yana olduklarını ve nükleer enerji alanın da yatırım yapmayı düşünmediklerini belirtti.


Yurtdışı sergiler başlıyor
Oya Eczacıbaşı, müzenin 4'üncü yaşına girdiğini belirterek, bu ay ilk kez yurtdışında sergiler açmaya başladıklarını söyledi. Bu kapsamda, "Tasarım Kentleri" sergisinin 5 Eylül'de Londra Tasarım Müzesi'nde açıldığını dile getiren Eczacıbaşı, "Modern Türkiye: Othmar Pferschy Fotoğrafları" başlıklı serginin de 18 Eylül'de Viyana Şehir Müzesi'nde yer alacağını belirtti. Eczacıbaşı, ayrıca "Gölgeye Övgü" başlıklı yeni sergilerinin ise kasım ayında Dublin'de Irish Museum of Modern Art'da sergilendikten sonra Ocak 2009'da İstanbul Modern'de, mayıs ayında da Atina'da Benaki Müzesi'nde görülebileceğini belirtti.
Müzedeki diğer sergiler hakkında da bilgi veren Eczacıbaşı, Ergün Turan ile Süreyya Yılmaz Dernek imzalı "İnsan Halleri" ve Sıtkı Kösemen'in ölüm kurgulu sergisinin 25 Ocak 2009 tarihine kadar ziyarete açık kalacağını duyurdu. Küratörlüğünü Paolo Colombo'nun üstlendiği "9. Video Programı"nın da dün başlatıldığını belirten Ezcacıbaşı, "Şehir Yükseliyor " başlıklı video sergisinde Zbig Rybczynski, Ali Kazma ve Fikret Atay'ın video yapıtlarının günümüz şehir yaşamına özel bir bakıy getirdiğini ifade etti.

REFERANS
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 16:49:18
Güncelleme :10 Eylül 2008 Çarşamba 17:04:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?