28
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Yaşar Kemal bu ödülü almazdı

Yazar Demirtaş Ceyhun tarafından kaleme alınan metne imza atan 80’i aşkın aydın ve sanatçı Orhan Pamuk’un Nobel Ödülü almasının edebi bir değer taşımadığını söyledi. Gazetecilerin “Ödülü Yaşar Kemal’e verilse düşünceniz nasıl olurdu?” sorusunu yanıtlayan Osman Şahin, Nobel’in Kemal’e devrimci kişiliği yüzünden asla verilmeyeceğini söyledi.

Sinema Sevenler Derneği Lokali’nde düzenlenen basın toplantısında, Demirtaş Ceyhun, Hüseyin Haydar, Osman Şahin; sanatçılar adına kaleme alınan bildiriyi okudu. Ceyhun, Nobel Edebiyat Ödülü’nün edebi yönüne dikkat çekerek, ödülü “Toplumları sömürecek tava getirmekte kullanılan postmodern medya silahlarından biri” olarak niteledi. 

Ödülün Tolstoy, Zola, Çehov, Gorki, Proust gibi yazarların yaşadığı dönemde, Mommsen, Prudhomme gibi adı dünya edebiyat tarihine girmeyen yazarlara verildiğini belirten Ceyhun, ödülün Pamuk’a verilmesinin Türk edebiyatını hiçe saymak olduğunu söyledi. Ceyhun, modern edebiyatın önde gelen isimleri Nazım Hikmet, Sabahattin Ali, Orhan Veli, Orhan Kemal’in halkla ilişkisinin kesilmesine çalışıldığını söyleyerek, bunu “haçlı seferi” olarak niteledi. 

Ceyhun “Amerikan patentli postmodern romanlarıyla Orhan Pamuk modern Türk edebiyatını temsil etmesi olanaksızdır. Çünkü, postmodern edebiyat emeğe, özgürlüğe, bağımsızlığa, çağdaşlığa karşıdır ve gelenekçilik adı altında gericiliği savunmaktadır” dedi. Pamuk’tan önce Amerikan edebiyatında ödülü alabilecek Philip Roth veya Paul Auster gibi yazarların olduğunu sözlerine ekleyen Ceyhun: “Bu ödül kesinlikle Türk edebiyatına verilmiş bir ödül değil, Orhan Pamuk’a verilmiş bir ücrettir” dedi. 

YAŞAR KEMAL BU ÖDÜLÜ ALAMAZ O DEVRİMCİYDİ 

Gazetecilerin “Ödülü Yaşar Kemal’e verilse düşünceniz nasıl olurdu?” sorusunu yanıtlayan Osman Şahin, Nobel’in Kemal’e devrimci kişiliği yüzünden asla verilmeyeceğini söyledi. 

Kemal’in düz yazılarında daima anti emperyalizm savunucusu olduğuna, yıllarca cezaevinde kaldığına dikkat çeken Şahin, “Bush Türkiye’ye geldiğinde Yaşar Kemal’in değil, Orhan Pamuk’un adını andı” diye konuştu. “Yaşar Kemal devrimcidir Orhan Pamuk değil” diyen Şahin, Kemal’e ödül verilmeyerek cezalandırıldığını kaydetti.

anka
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2006 Cuma 15:29:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hüseyin ŞİMŞEK IP: 85.106.145.xxx Tarih : 21.10.2006 01:34:18
Tabiki Sayın Yaşar KEMAL o ödülü alamazdı. Çünkü türk edebiyatında ismini duyurmuş ve türk edebiyatı için örnek teşkil edecek bir insan. Türkçe'yi Türk insanın duygularını ve yaşantısını bütün romanlarında en iyi şekilde anlatan bir yazarımızdır. Sadece Sayın Yaşar KEMAL'in İnce Mehmet Romanı tüm Orhan PAMUK kitaplarına bedeldir. Orhan PAMUK'u okumak çok zor ve sıkıcı, Türkiye açısından dünya için iyi bir örnek olmadı.