28
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Yaşar Kemal'e göre Nobel siyasi mi?

Yaşar Kemal, Kadıköy Belediyesi'nin Caddebostan Kültür Merkezi'nde düzenlediği Kitap Şenliği'nin açılış törenine, eşi Ayşe Baban ile ''onur konuğu'' olarak katıldı.

Bu kitaplar ne getirdi
Yaşar Kemal, kitaba ve kitap yazanlara önceleri daha çok ilgi gösterildiğine dikkat çekerek, ''Kötü bir dünyada yaşıyoruz şimdi. Bu dünyanın yazarlarından biri olarak gerçekten çok üzülüyorum. 40 kitap yazdım, 40 kitap ne getirdi bu memlekete bir türlü anlayamadım'' diye konuştu.

Global dedikleri şey bitse
Dünyayı ''kişiliği bitmiş'' olarak nitelendiren Yaşar Kemal, ''Bu dünyayı Sovyetler Birliği komünizm, Amerikalılar kapitalizm adına bitirdi. Bugün büyük bir tehlike yaşıyor insanlık. İnşallah bu global dedikleri şey sonuna kadar sürmez'' dedi.

Son zamanlarda kendisine ''Niye yazayım?'' diye sorduğunu söyleyen Yaşar Kemal, ''Yıllarca yazmamaya çalıştım ama yapamadım. Yine yazıyorum'' diye konuştu.

"Bu soru bana sorulmaz"

Yaşar Kemal, konuşmasını tamamladıktan sonra, kendisini dinleyenlerden sadece 3 kişinin soru sormasına izin verdi.

''Orhan Pamuk'un aldığı Nobel Ödülü'nün siyasi olup olmadığı'' sorulan Yaşar Kemal, gülerek, ''Bu soru bana sorulmaz. Ben Nobel'e aday ilk Türküm. 1973'den beri adayım. Ölene kadar da aday olacağım. Onun için bana sormayın bunu'' dedi.

Yaşar Kemal, ''İrtica bizi teslim alacak mı?'' şeklindeki soruyu, ''Sanmıyorum. Ne yaparlarsa yapsınlar Mustafa Kemal hala duruyor. Sonuna kadar da duracak'' şeklinde yanıtladı.

Yalan söylemedi anlattı;
Yazar Yaşar Kemal'e son olarak, ''Bir daha dünyaya gelseniz yine yazar mısınız?'' diye soruldu. Yaşar Kemal, ''Yalan söylemeyeceğim'' diyerek, başladığı sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bir daha dünyaya gelsem traktör şoförü olurdum. Çünkü ben gençliğimde traktör şoförlüğü yaptım. Hayatın en mutlu günleri o zamanlardı.''
AA
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2006 Cuma 19:41:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?