15
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Yaşar Kemal’’e 'Özgür İnsan' ödülü

Yazar Yaşar Kemal’e Osmaniye Anadolu Halk Bilimler ve Kültür Derneği tarafından “Özgür İnsan” ödülü verildi. Kemal, “Toplumu ileriye götürücü davranışlarının yanısıra “zengin Türkçesi”yle dile yaptığı katkılar” nedeniyle ödüle layık görüldü.

Anadolu Halk Bilimleri ve Kültür Derneği 2004’te Osmaniye’nin Çardak köyünde kuruldu. Dernek, geleneksel ve çağdaş kültürleri karşılaştırmayı ve halk kültürünü geliştirmeyi hedefliyor.
Haberin devamı

Bu hedef doğrultusunda kültür sanat günleri düzenleyen ve şiir-müzik-kültür kurultayı toplayan dernek, 2005’ten bu yana “Özgür İnsan” ödülü veriyor. Ödül, denetleme ve engellemelere karşın, toplumu ileriye götürücü davranışlarda bulunan aydınlara veriliyor.

Yazar Ataol Behramoğlu, Prof. Dr. Afşar Timuçin, Prof. Dr. Yalçın Yüreğir’in de aralarında bulunduğu seçici kurul, 2007 “Özgür insan” ödülüne Yaşar Kemal’i layık gördü. Kurulun ödül gerekçesinde, Yaşar Kemal’in “zengin Türkçesi”yle bağımsızlığın önemli ölçütlerinden dile yaptığı katkılara da dikkat çekildi.

Yaşar Kemal ödülünü 2005 yılında ödüle değer görülen seçici kurul üyesi sümerolog Dr. Muazzez İlmiye Çığ’ın elinden aldı.

Yaşar Kemal, teşekkür konuşmasında halk kültürünün yaşatılmasının önemine değindi.


ntv
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2007 Pazar 16:15:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?