30
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Yel değirmenleri içler acısı halde

 
Bodrum’da yaklaşık 400 yıldır kullanılan ve binlerce turistin ziyaret ettiği yel değirmenlerinin içler acısı hali Bodrum Yarımadasını Tanıtma Vakfı’nı (BOYTAV) harekete geçirdi.

Vakıf, harabeye dönen sekiz yeldeğirmeni için restorasyon projesi hazırlayıp Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunacak. BOYTAV Başkanı Mehmet Kocadon, "Bürokrasi yüzünden yel değirmenleri bugüne kadar kamulaştırılıp koruma altına alınamadı. Hazırlayacağımız projelerle değirmenleri yürekleri sızlatan görünümden kurtaracağız. Belediyeler de kamulaştırma çalışmalarını başlattı" dedi.

HER BELEDİYEYE ÜÇ DEĞİRMEN

Taş, balçık ve tahtayla yapılan yeldeğirmenleri ortalama altı metre yükseklikte, yedi metre çapında. Kanatlarının yarı çapı üç metreyi buluyor. Bodrum Yarımadası’ndaki 16 tepede, farklı büyüklüklerde 80’e yakın yeldeğirmeni bulunuyor. Değirmenlerin tarihçeleri 200 ile 400 yıl öncesine dayanıyor. Haremtan, Yalıkavak Geriş, Ortakent- Yahşi, Turgutreis ve Göltürkbükü tepelerinde bulunan yel değirmenlerinin çevre düzenlemesi yapılıp aslına uygun olarak restore edilerek kültür turizmine kazandırılması planlanıyor. Beş yıl önce sadece küçük çaplı bir restorasyon geçiren yel değirmenleri kamuya ve kişilere ait özel araziler üzerinde yer alıyor.

BOYTAV ve Ortakent- Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, bu yel değirmenlerin yüzlerce yıl kuşaktan kuşağa geçerek 40 yıl öncesine kadar kullanıldığını hatırlattı. Kamulaştırma ve restorasyon sonrasında yel değirmenlerinin kültür turizmine kazandırılacağını söyledi. "Vakıf her belediyenin en azından üç yel değirmenini restore ettirip, turizme kazandırması için çaba gösterecek" dedi.

Şu anda sadece Yalıkavak’ta bir yel değirmeni belediye tarafından restore ettirilerek turizme kazandırılmış durumda. Bodrum Belediyesi, dört yıl önce yel değirmenlerini restore ettirip, kırkahvesine dönüştürmek üzere bir proje hazırlayıp, onay için Mal Müdürlüğü’ne göndermişti. Belediye Başkanı Mazlum Ağan’ın verdiği bilgiye göre, henüz cevap alınamadı.

İNGİLİZ REHBER BAKANLIĞA BAŞVURDU

Bodrum’a 20 yıldır turist getiren İngiliz tarihçi ve rehber Catherine Rosemary (44), yel değirmenlerinin restorasyonu için kaymakamlık ve bakanlıklara başvurduğunu, ancak sonuç alamadığını söyledi. Rosemary "Zengin ve ünlü kişileri gezdiriyorum. Bodrum’un en güzel manzarasına sahip tepedeki sekiz yel değirmenini gezdirmeden götürmek istemiyorum. Ancak halleri içler acısı" dedi. BOYTAV’ın projesini desteklediğini aktaran Rosemary, fotoğrafını çektiği yel değirmenleri için AB Kültür Tanıtım ve Destek Fonları’ndan da yardım talep edeceğini kaydetti.

Yerli Don Kişot’tan yel değirmenine destek

Muğla’nın Datça İlçesi’nde 2 bin 400 yıllık yel değirmenini 100 bin dolara satın alarak restore ettiren, dalgalardan korunması için duvar yaptıran İngiliz arkeolog Prof. Dr. Oric Basirov’a (71) teşekkür beklerken ceza geldi. İl Özel İdare Müdürlüğü’nün, duvarı izinsiz yaptığı gerekçesiyle kestiği 16 bin YTL’lik para cezasıyla şaşkına dönen Prof. Dr. Basirov’a, "Yerli Don Kişot" olarak bilinen Osman Akkuş (53) destek verdi.

Don Kişot kıyafeti giyerek, atına binip Karaköy’deki yel değirmenine giden Akkuş, İngiliz Profesör Basirov’un üzüntüden ailesiyle birlikte ülkesine döndüğünü öğrenince hayal kırıklığına uğradı. Basirov’la görüşemeyen Akkuş, yanında getirdiği yel değirmeninin sembolik anahtarını eski muhtar Halil Kaya’ya sundu. Anahtarın İngiliz Basirov’a teslim edilmesini istedi. Halil Kaya, Profesör Basirov’un geçmişte var olan istinat duvarını aslına uygun restore ettirmeden avukatı kanalıyla kaymakamlık ve ilgili kurumları bilgilendirdiğini söyledi. "Değirmen köyümünüz çehresini değiştirdi, turlar düzenlenmeye başladı. Basirov’a ceza değil teşekkür plaketi verilmeli" dedi. 

Hürriyet / Seyehat
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 13:05:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?