30
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Yıldızsız ve sessiz küre

Oscar’ın habercisi kabul edilen Altın Küre ödülleri, bu yıl senaryo yazarlarının grevi yüzünden, Hollywood yıldızlarının katılmaması nedeniyle 65 yıldır ilk kez törensiz dağıtıldı.

En iyi film ödülünü, aldatma sonucu ayrı kalan iki aşığı ve ikinci dünya savaşını konu alan İngiliz yapımı "Atonement" aldı. Erkek oyuncu ödülünü Daniel Day-Lewis, kadın oyuncu ödülünü ise Julie Christie kazandı.

OSCAR’dan sonra sinemanın en prestijli ödülleri kabul edilen Altın Küre (Golden Globe) ödüllerinin bu yılki sahipleri, Los Angeles’ta düzenlenen ve hiçbir yıldızın katılmadığı bir basın toplantısıyla açıklandı. Hollywood’da senaryo yazarlarının 2 aydan uzun süredir yaptığı grev nedeniyle Altın Küre’yi kazananlar, geleneksel törenle değil, NBC televizyonu tarafından canlı yayınlanan basın toplantısında televizyon sunucuları tarafından duyuruldu. Ödüllerin sahiplerinin açıklanması yaklaşık 30 dakika sürdü. Hiçbir oyuncu ya da yönetmen teşekkür konuşması yapmadı.

Daniel Day Lewis, "There will be blood" filmindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu ödülünü aldı.

En iyi kadın oyuncu ödülüyse "Away From Her" adlı filmde bir Alzheimer hastasını canlandıran İngiliz oyuncu Julie Christie’ye gitti. En iyi yardımcı kadın oyuncu ödülü ünlü şarkıcı Bob Dylan’ın hayatını konu alan "I’m not There"deki performansıyla Cate Blantchett’ın oldu.

"Müzikal ya da komedi dalı"nda en iyi film ödülü "The bloody Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street" filmine verilirken, bu çalışmada müşterilerinin boğazını kesen bir berberi canlandıran Johnny Depp de bu kategorideki en iyi aktör ödülünü aldı. Bu daldaki en iyi kadın oyuncu ödülünü de "La Vie En Rose"da efsanevi Fransız şarkıcı Edith Piaf’ı canlandıran Marion Cottilard’ın oldu.

Aşçı olmak isteyen bir farenin başına gelenleri anlatan "Ratatouille" de en iyi animasyon film seçildi.

Altın Küre ödülleri birçok kimse tarafından Oscarlar’ın habercisi olarak görülüyor. Ancak Altın Küre, son yıllarda Oscarlar hakkında yanlış ipuçları veriyor. Çünkü son üç yıldır en iyi film dalında Altın Küre ödülünü alan yapımlar, bu dalda Oscar kazanmayı başaramadı.

Altın Küre ödülleri, her yıl resmi bir yemek töreniyle film ve televizyon dizilerine verilen bir Amerikan ödülü. "Hollywood Foreign Press Association" tarafından 1944’ten beri verilen ödüller film endüstrisi için verilen en önemli ödüllerden sayılıyor. Altın Küre ödülleri, birçok kimse tarafından Oscarlar’ın habercisi olarak görülüyor. Ancak Altın Küre, son yıllarda Oscarlar hakkında yanlış ipuçları veriyor. Çünkü son üç yıldır en iyi film dalında Altın Küre ödülünü alan yapımlar, bu dalda Oscar kazanmayı başaramadı.

Sunucular açıkladı

Senaryo yazarlarının grevi nedeniyle Altın Küre ödülleri ilk kez törensiz, bir basın toplantısıyla açıklandı. Hiçbir yıldızın ve yönetmenin katılmadığı toplantıda ödül kazananları, TV sunucuları açıkladı. Ödüllerin sahiplerinin açıklanması yaklaşık 30 dakika içinde başlayıp bitti.

EN İYİ YÖNETMEN

Julian Schnabel

EN İYİ ERKEK OYUNCU

Daniel Day Lewis

EN İYİ KADIN OYUNCU

Julie Christie

EN İYİ FİLM

Atonement

Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2008 Salı 12:50:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?