19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

'Yılın Avrupalısı’ adayı Orhan Pamuk

İngiltere’nin önde gelen haber dergisi Economist’e bağlı AB gazetesi European Voice’in ‘Yılın Avrupalıları’ ödülüne aday gösterilen isimler arasında Orhan Pamuk da var. 

Kategorisinde, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve Microsoft’un Başkanı Bill Gates gibi güçlü isimlerle yarışan Pamuk’un ödülü alması bekleniyor. Başbakan Tayyip Erdoğan da 2004 yılında aynı ödülü almıştı. 

Belçika’da yayınlanan haber gazetesi European Voice’in her yıl verdiği “Yılın Avrupalıları” ödülünün bu seneki finalistleri belli oldu. European Voice, dokuz kategoride “Yılın Avrupalı”sını seçecek. Her kategoride 5 finalist belirlendi.

“AB Vatandaşı Olmayan Avrupalılar” kategorisindeki finalistler arasında Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Microsoft’un Başkanı Bill Gates, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve yazar Tarık Ramadan var.

28 Kasım’da Brüksel’de düzenlenecek törende verilecek ödülü kategorisindeki güçlü isimleri geride bırakarak Orhan Pamuk’un alması bekleniyor.

Jüri, Pamuk’u Türk toplumunu geçmişindeki acılarla yüzleşmesi için cesaretlendirdiği ve gelenekler ile modernleşme arasındaki tartışmalara katkıda bulunduğu gerekçesi ise ödüle aday gösterdi.

“Yılın Devlet Adamı” kategorisindeki finalistler ise AB Komisyonu Başkanı Barosso, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avusturya Başbakanı Schüssel, İtalya Başbakanı Romano Prodi ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stipe Mesie.

“Yılın AB Komisyonu Üyesi” adayları arasında Türkiye’nin yakından tanıdığı genişlemeden sorumlu komiser Olli Rehn var.

“Yılın Başarılı İsmi” kategorisinde yarışanlar arasında ise Fransa İçişleri Bakanı Sarkozy ve 2006 Dünya Kupası Organizasyon Komitesi Başkanı Franz Beckenbauer yer alıyor. UMP lideri Sarkozy’nin aday gösterilmesinin gerekçesi ise, Avrupa’nın geleceği konusunda en net vizyonu ortaya koyması.


ntv
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2006 Cuma 18:08:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?