22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Yine çok güleceğiz!

Garanti Bonus Card ana sponsorluğunda TÜRSAK Vakfı tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen, “Bonus Card 4. Uluslararası Komedi Filmleri Festivali, 21 - 27 Ekim 2005 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Festival, Viyanalı ünlü pandomim ustası Wolfgang Bartussek’in gösterisi ile başlayacak.

21 Ekim Cuma akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek açılış gecesinde sinema ve televizyon dünyasının sevilen komiği Cem Yılmaz’a da Onur Ödülü verilecek.
Festival filmleri, Beyoğlu’nda Majestic Sineması’nın iki ayrı salonunda, Fransız Kültür Merkezi’nde ve Maçka’daki Cine Bonus sinemalarında Türkçe altyazılı olarak gösterime girecek. Sinemaseverler Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak gösterimleri de ücretsiz olarak izleyebilecekler.

Fransa’dan gelenler
Üç “ciddi komedi” örneği Fransa’dan geliyor: Olivier Ducastel ve Jacques Martineau’nun yönettiği “Deniz Kabukları/ Cructaces et Coquillages”; Brigitte Rouan’ın Cannes 2005’te büyük beğeni toplayan “Travaux, on Sait Quand ça Commence’si ve Edouard Baer’in Akoibon”u. Uluslararası alanda da isim yapmış Alman oyuncu Til Schweiger’in ilk filmi “Yalınayak/ Barefoot” ve yine Alman sinemasının bol ödüllü yönetmeni Dany Levy’nin ödüllü filmi “Zavallı Zucker/ Go For Zucker”, “güleryüzlü” Alman sinemasının nitelikli örnekleri arasında yer alan filmler. Polonyalı yönetmen Wojtek Smarzowski’nin 2004 yapımı “Düğün/ The Wedding”i, izleyicinin yüzünü güldürmeye aday filmlerden.

Kara komedi seçmeleri
Michel Deville’den “Adorable Menteuse” ve “Bu Akşam Beni Görüyor/ Ce Soir me Voit”, Pierre Prevert’den “Çantada Keklik/ Affaire est Dans le Sac”, usta yönetmen Bertrand Blier’den “Soğuk Büfe/ Buffet Froid”, Claude Autant-Lara’dan “Mariage de Chiffon” ve “Sylvie et le Fantome”, Dick Sanders’dan “Tu Seras Terriblement Gentille”, Bernard Campan’dan “Pari” ve Andre Hunnebelle’den “Ma Femme est Formidable” adlı Fransız komedi klasikleri gösterilecek.
Festivalin, Amerikan Bağımsız Komedi sinemasının en önemli örneklerini bir araya getiren bölümünde yer alan Jay Duplass’ın “Puffy Chair”i, hayatlarındaki önceliklerini sorgulayan orta yaş grubundaki insanlar üzerine hüzünlü bir komedi. Loren Marsh’ın kara komedi türündeki “Invitation to a Suicide” da izleyiciye keyifli anlar yaşatacak. Jaime Hook’un 2005 Sundance Film Festivali’nde gösterilen
“The Naked Proof”u da ilginç örneklerden biri.

Avrupa’dan örnekler
Çeşitli Avrupa ülkelerinden örneklerin yer aldığı “Avrupa Gülüyor” başlıklı bölümde, Avrupa çeşitlemesi sunulacak: Çek Cumhuriyeti’nden Jakup Sluka’nın “Non Plus Ultras”ı ve Filip Renc’den “From Subway With Love” ve Pepe Danquart’ın Almanya-Avusturya ortak yapımı filmi “Crook” bu bölümde yer alacak. Michal Viewegh’in aynı adlı romanından uyarlanan “From Subway With Love”, Roland Düringer ve Florian Kehrer’in “Die Viertelliterklasse (High Octane)” adlı filmleri de izlenecek.

Sadri Alışık özel bölümü
Türk sinemasının unutulmaz ismi, rol aldığı melodramlarla ağlatan ama en çok da Turist Ömer tiplemesiyle geçmişin dudaklarımızda bıraktığı tebessümün sahibi olan Sadri Alışık’a ayrılan özel bölüm, siyah-beyaz dönemin hüzünlü mizahını bir kez daha hatırlatacak filmlerden oluşuyor.

Laurel-Hardy filmleri
Festivalin yediden yetmişe herkesin ilgisini çekecek bölümü ise Laurel-Hardy’ye ayrılan bölüm. Sinemanın ilk yıllarında oluşturdukları hayran kitlesini bugüne kadar sürdürerek, unutulmaz ikililer arasına katılan Laurel-Hardy’nin filmleri, yalnızca ikilinin filmleriyle büyüyen kuşakları değil, bir komedi efsanesini beyazperdede görmenin heyecanını yaşamak isteyen gençleri ve
çocukları da sinema salonlarına çekecek

( Türkiye)

Yayın Tarihi : 17 Ekim 2005 Pazartesi 14:43:32
Güncelleme :18 Ekim 2005 Salı 11:51:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?