29
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Yumurta'ya 8 dalda ödül

Sinema Yazarları Derneği'nce (SİYAD) düzenlenen "40. Türk Sineması Ödülleri" sahiplerini bulurken, "En İyi Film" seçilen "Yumurta", toplam 8 dalda ödüle değer görüldü. 

TİM Maslak Show Center'da, Ceyda Düvenci ve Atilla Dorsay'ın sunduğu törende, 13 daldaki ödüller sahiplerine verildi.

Bu yıl ilk kez ödüle aday gösterilen eser ve sanatçıları, SİYAD üyesi sinema yazarları açıkladı.

SİYAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özer, yaptığı konuşmada, 40. yılda özel bir şey yapmak istediklerini belirterek, ödül alan filmleri ve bu filmler hakkındaki sinema yazılarını içeren "40 Yılın Serüveni" adlı bir kitap çıkardıklarını söyledi.

"Yumurta", ödülleri topladı

"Yumurta" adlı film, toplam 8 dalda ödül kazandı.

"En İyi Film" seçilen "Yumurta"nın yönetmeni Semih Kaplanoğlu da "En İyi Yönetmen" ödülüne layık görüldü.

Filmin yapımcısı ve yönetmeni Kaplanoğlu, "Süt" filminin çekimleri nedeniyle törene katılamazken, ödülü "Yumurta" filminin baş rol oyuncuları Nejat İşler ve Saadet Işıl Aksoy aldı.

"En İyi Senaryo" ödülüne, "Yumurta" filmiyle Semih Kaplanoğlu ve Orçun Köksal değer görülürken, filmin baş rol oyuncularından Nejat İşler "En İyi Erkek Oyuncu Performansı" ödülünü , Saadet Işıl Aksoy da "En İyi Kadın Oyuncu Performansı" ödülünü kazandı.

Gecede, "En İyi Görüntü" ödülüne, "Yumurta" filmiyle Özgür Eken, "En İyi Sanat Yönetimi" ödülüne, aynı filmle Naz Erayda layık görüldü.

"En İyi Kurgu" ödülü de "Yumurta" filmiyle Ayhan Ergürsel, Suzan Hande Güneri ve Semih Kaplanoğlu'na değer görüldü.

Gecede, "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Performansı" ödülünü "Sis ve Gece" filmiyle İlyas Salman, "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Performansı" ödülünü ise "Adem'in Trenleri" filmiyle Derya Alabora kazandı.

Sanatçı Zülfü Livaneli de "Mutluluk" filminin müzikleriyle "En İyi Müzik" ödülünün sahibi oldu.

"Umut Veren Genç Sanatçı" ödülünü, "Barda" filmindeki rolüyle Melis Birkan, Hülya Avşar'ın elinden alırken, "En İyi Yabancı Film" ödülü de "Pan'ın Labirenti" adlı filme verildi.

SİYAD Onur Ödülleri

Gecede, "SİYAD Onur ödülleri" de sahiplerini buldu.

Ödüller; 1960'lı yıllardan günümüze Türk sinemasına kazandırdığı onlarca karakter ve çarpıcı performansı nedeniyle Kadir İnanır'a, 1970'lerin ortasında ünlü televizyon dizisi "Aşk-ı Memnu"daki "Bihter" karakteriyle başlayan oyunculuk kariyerinde birçok önemli role imza atan Müjde Ar'a ve Türk sinemasında 395 filmin senaryosuna imza atan senarist-yönetmen Safa Önal'a verildi.

İnanır'a, ödülünü, birçok filmde beraber rol aldığı Türkan Şoray verirken, Müjde Ar ödülünü "Aşk-ı Memnu" dizisinin yönetmeni Halit Refiğ'den, Safa Önal ise Hülya Koçyiğit'ten aldı.

Ödülünü alırken gözyaşlarını tutamayan Müjde Ar, ödüle layık görüldüğünü bundan 2.5 ay önce, annesi Aysel Gürel hayattayken öğrendiğini ve annesinin bundan dolayı çok gurur duyduğunu söyledi.

Müjde Ar, "Gözlerini tiyatro kulislerinde dünyaya açmış bir kız çocuğuyum. Canım annem bizi dekor sandıklarında büyüttü. Ödülü, hayatım boyunca ve var olduğum sürece en büyük onuru onun kızı olmakla duyduğum canım annem Aysel Gürel'e ithaf ediyorum" diye konuştu.

Türkan Şoray da Kadir İnanır'a ödülünü verirken, "Türk sinemasına ömrünü vermiş, sinema hep aşkı olmuş, inanılmaz yakışıklı, dünyanın en güzel gülüşüne sahip erkeği, benim en güzel filmlerimi birlikte çevirdiğim, bu onur ödülünü fazlasıyla hak etmiş Kadir İnanır'a bu ödülü gururla, mutlulukla veriyorum" şeklinde konuştu.

Kadir İnanır ise film setlerinde Türk sinemasına birlikte emek verdikleri Türkan Şoray'ın elinden bu ödülü almaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "Tam 39 yıl. Gerçekten bir ömre bedel. Çalışmalarımın karşılığı olarak bu ödülü alırken çok mutluyum. Sıkıntılı günler geçiriyoruz. Geleceğimiz ormanlar kadar hür ve gür olsun" dedi.

SİYAD Emek Ödülü

"SİYAD Emek Ödülü" ise 1960'lı yıllardan bu yana sinema sanatının Türkiye'deki gelişimi ve tanınması için yaptığı çabalar ve animasyon sinemasına verdiği destek nedeniyle Üstün Karabol'a verildi.

Karabol, ödülünü, yapımcılığını yaptığı "Dar Alanda Kısa Paslaşmalar" filminin yönetmeni Serdar Akar'ın elinden aldı.

AA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2008 Salı 10:42:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?