19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Zarakolu davası ertelendi

301. Madde Meclis'ten geçmeden sonuç verdi; Zarakolu davası ertelendi.

Belge Uluslararası Yayıncılığın sahibi Ragıp Zarakolu'nun, yayınladığı Ermeni tehcirini konu alan ''Gerçek Bizi Özgür Kılacak'' adlı kitapta, ''Türkiye Cumhuriyeti'ni alenen aşağıladığı'' iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması, TCK'nın 301. maddesindeki değişikliklerin beklenmesi amacıyla ertelendi.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Ragıp Zarakolu katıldı.

Hakim Sevim Efendiler, Zarakolu'nun avukatları Özcan Kılıç ile Osman Ergin'in duruşmaya katılamayacaklarına ilişkin mazeret bildirdiklerini tutanağa yazdırdı.

Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Zülfikar Tekirdağ, basında çıkan haberlerden, TCK'nın 301. maddesine ilişkin olarak sanığın lehine bir düzenlemenin TBMM'ye sevk edildiğinin anlaşıldığını kaydetti.

Savcı Tekirdağ, bu nedenle yasa maddesindeki değişikliğin ardından sanıklar hakkında karar verilmesini istedi.

Hakim Efendiler, TCK'nın 301. maddesinde yapılacak değişikliğin beklenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

-ZARAKOLU'NUN AÇIKLAMASI-

Duruşma çıkışında gazetecilerin, TCK'nın 301. maddesinde yapılması düşünülen değişikliğe ilişkin sorularını yanıtlayan Zarakolu, değişikliği yetersiz bulduğunu dile getirdi.

Yazar ve yayıncı örgütlerinin, 301. maddenin tamamen kaldırılmasını talep ettiklerini belirten Zarakolu, şunları kaydetti:

''Çünkü düzeltmelerin, bu maddenin sakıncılarını gidermesi mümkün değil. Benim bugün yapılan duruşmam eski TCK'nın 159. maddesiyle başladı. Adalet Bakanlığının izniyle açıldı. Şimdi deniliyor ki artık 301 davaları izne tabi olsun, Adalet Bakanlığı ya da Cumhurbaşkanlığının, bu tamamen eski duruma dönülmesi gibi bir şey oluyor ve durumu değiştirmeyecek.''

Söz konusu maddeden açılmış 700'ün üzerinde dava olduğunu belirten Zarakolu, ''Bu madde, son derece kötü yazılmış bir madde. Hukuki olmaktan çok, ideolojik temelli bir madde. İnsanların ideolojik eğilimlerine göre karar vermesine ya da dava açmasına neden olan bir madde. İdeolojilerle adalet kurumunun bağlantısının olmaması gerekiyor. Hukuk herkese lazım, herkes için gerekli ve Türkiye'deki son gelişmeler de hukukun herkes için geçerli olduğunu gösteren örneklerle dolu'' şeklinde konuştu.

Söz konusu maddede yapılacak değişikliğin, yargılanmakta olduğu davayı olumlu şekilde etkilemesini ümit edip etmediği de sorulan Zarakolu, şunları söyledi:

''Ben ümitli değilim, çünkü zaten bu dava Adalet Bakanlığının izniyle açılmış bir dava. O zaman ne değişecek? Ya tamamen hukuk temelinde olmayan gerekçelerle ya Türkiye'nin imajı bozuluyor gibi, işte başka gerekçelerle belki izin verilmeyecek davaya, ama bu da beni huzurlu kılmayacak. Önemli olan yazarların, gazetecilerin, yayıncıların bu tür davalarla yüz yüze kalmaması ülkede.''

-ESAS HAKKINDAKİ MÜTALAA-

Yargılama aşamasında Cumhuriyet savcısı tarafından verilen esas hakkındaki mütalaada, Belge Uluslararası Yayıncılığın sahibi Ragıp Zarakolu'nun yayınladığı ve Ermeni tehcirini konu alan ''Gerçek Bizi Özgür Kılacak'' adlı kitabın içeriğinden, 'Türkiye Cumhuriyeti'ni alenen aşağıladığı''nın anlaşıldığı ifade ediliyor.

Zarakolu'nun, TCK'nın 301. maddesi uyarınca, ''Türkiye Cumhuriyeti'ni alenen aşağılamak'' suçundan 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

ajanslar
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2008 Salı 21:03:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?