24
Mayıs
2024
Cuma
MAGAZİN

YİNE ŞARKILARLA NASİHAT ETTİ

'Berhudar Ol' albümünü çıkaran Orhan Gencebay, Mevlana'dan izler taşıyan şarkılarını anlattı: Hep olduğum gibi görünmeye çalıştım. Ben, yandığım yerdeyim. Baştan beri yananlardanım...

"Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol" der Mevlana. Orhan Gencebay da olduğu gibi görünmeye çalışanlardan... Bugüne kadar şarkılarında insanlara hep mesajlar ve öğütler veren Gencebay, yine şarkılarıyla nasihat ediyor. Orhan Baba, Mevlana felsefesinden esintiler taşıyan yeni albümü 'Berhudar Ol'u anlattı...

Yeni albümünüz için 3.5 yıl ara vermenizin sebebini öğrenebilir miyim?
Genelde 15 ay gibi bir süre olurdu. İlk defa bu kadar uzun sürdü. Bunun bazı muhtelif sebepleri var ama esas olarak müzik dünyasının içinde bulunduğu durum yüzünden çekimser kaldım. Korsanlar yüzünden gönlümüz kırıldı.

Korsanla mücadele ediyordunuz. Başbakan'la da bu konuda görüştüğünüzü biliyoruz. Bir sonuç çıkmadı mı bu çabalarınızdan?
Tüm sanat camiasının haklarını korumaya yönelik Fikir ve Sanat Eserleri yasamız var. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz ama bu yasanın uygulamada yeterli olmadığını görüyoruz. Cezalar tanımlanamıyor ve caydırıcı olması için gerekli şeyler yapılamıyor.

ALLAH'IN GÜZELLİKLERİ SENİNLE...
Tüm bu olumsuz koşullara rağmen 'Berhudar Ol' albümünüzle yeniden müzikseverlerin karşısındasınız... 'Berhudar Ol' benim seneler evvelinden başladığım ama yeni tamamladığım bir beste. Dedem Hüseyin Gencebay 14.5 yıl bu ülke için savaşmış; Osmanlı'nın bir neferi. 15 yaşıma kadar bana kahramanlık türküleri çaldırır ve "Berhudar ol" derdi. O yaşlarda kavrayamazdım, sonradan anladım bunun ne anlama geldiğini. "Allah'a emanet ol, Allah'ın tüm güzellikleri seninle olsun" demekmiş.

Şarkınız, sizin de inandığınız Mevlana felsefesinden izler taşıyor. Öğütler de verdiğiniz bu şarkı nasıl şekillendi?
Bu nasihatler hepimize, her zaman lazımdır. Şarkıya Hacı Bektaş Veli'nin sözüyle girdim; "Eline beline diline sahip ol" diyor. Pirlerimiz, Yunus, Hacı Bektaş ve Mevlana bize her zaman ilham verdi. Biz bir yerde onların devamıyız. Sonra kendi duygularımı anlattım. Şöyle ki; "Sevgide cömert ol, bir gönül kırdıysan ona derman ol. Sana taş atana sen de ekmek at" gibi... Bir insanın yaşamının güzelleşmesiyle alakalı temenniler bunlar.

'Vatan Sağ Olsun' adlı bestenizi askerdeyken yapmışsınız, 1971 yılında. Neden bu kadar beklettiniz bu şarkıyı?
Evet Kurtuluş Savaşı'ndan etkilenerek yaptığım bir şarkıdır. Yeni tamamladım. Benim böyle yüzlerce bestem var hâlâ sırasını bekler. 'Her Gün Başka Başka' diye hareketli şarkım da 70'lerde yaptığım bir şarkıdır. 'Vatan Sağ Olsun' da gecikmiş bir şarkı. Hiçbir zaman tüm duygu ve düşüncelerimi aynı albümde toplamam mümkün değil. Bu albüme kısmet oldu.

Albümde 'Diriliş' diye enstrümantal bir şarkı var ki, sizin müzikal yolculuğunuzda geldiğiniz yeri gösteren önemli bir beste...
Kesinlikle. Bu bir müzik serüvenidir ve müzikal kimliğimin bir özetidir. 'Diriliş' diğer adı 'Ergenekon'du, ki 'Yeniden Doğuş' anlamına gelir. Türkler'in en büyük destanlarından biridir. Ben onun adını 'Diriliş' koydum ve bir adı da 'Etrüskler'dir. Çok kişi Etrüskler'in ne olduğunu bilmez. Ben kartonete not da yazdım. Etrüskler, 4 bin yıl önce Avrupa'nın ilk devletini kuran Türkler'dir. Avrupa'nın temelini atmışlardır. Ben biraz amatör tarihçiyim, biraz amatör astrofizikçiyim. O bilgilerden ve araştırmalarımdan yararlandım. Bu bestedeki müzikal serüvene tüm insanlığın vatanı sayılan Orta Asya'dan yola çıkarak, Türk kimliğinin dünyada nereleri etkilediğini ve nerelerden etkilendiklerini göstermeye çalıştım. Albümü bunu bilerek dinlersek, daha çok keyif alırız.

Albümde eski şarkılarınızın tadında Orhan Gencebay şarkıları da var değil mi?
Evet. Aslında albümdeki tüm şarkılar Orhan Gencebay müzik karakterini yansıtıyor. 'Emaneti Al da Götür', 'Duymadın ki', 'Sevmeyi Bilmiyorlar' ve TSM formlarını taşıyan 'Sensizlik Yerle Bir Etti' gibi şarkılar, eski şarkılarımın tadını alabileceğiniz şarkılar.

ZATEN TÜM HEDEF YARADAN'DIR
Mevlana felsefesini hayatınızda ne kadar uygulayabildiniz? Mesela "Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol" sözünden hareketle, siz hangisini benimsediniz?
Ben olduğum gibi göründüğümü düşünüyorum. Göründüğün gibi olmak biraz zor, insanı yorabilir. Olduğun gibi görünürsen yorulmazsın, çünkü neysen osun. Gönül kırmamaya da özen gösteriyorum. 'Berhudar Ol' da anlatmaya çalıştığım gibi iyi insan olmaya, yaşamı güzelleştirmeye yönelik çaba içerisindeyim.

Bu kadar sabır, insan ilişkilerindeki hassasiyet ve tevazu. Sizi yormuyor mu? Belli noktada sizin de patlama noktanız yok mu?
(Gülüyor) Ben olduğum gibi göründüğüm için öyle davranıyoruım. Herhangi bir çaba içinde değilim. Çok fazla çalışıp, uykusuz kalırsam, bazen ister istemez sinirli davranabiliyorum ama o anlarda hemen gidip dinlenmeyi tercih ediyorum.

Sabah
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2010 Pazar 21:07:16
Güncelleme :9 Mayıs 2010 Pazar 21:19:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?