25
Mayıs
2024
Cumartesi
MAGAZİN

İMAJIM SANA EMANET POLAT

Kötü kadın-adam, çapkın ama sonunda bir kişiye âşık olan erkek, babacan ihtiyar, karizmatik ve yakışıklı genç, tonton teyze...

Yeşilçam'da genellikle belirli oyuncuların büründüğü bu karakterler artık dizilerde karşımıza çıkıyor. Oyuncular değişse de imajları kalıyor. Durum böyleyken dizi oyuncularıyla Yeşilçam karakterlerini eşleştirmek kaçınılmaz oluyor.

Ayhan Işık, Cüneyt Arkın, Belgin Doruk, Türkan Şoray, Kadir İnanır, Hülya Koçyiğit ve daha niceleri... Şöyle bir dönüp baktığımızda şimdiye kadar Türk sinemasından ne kadar efsane oyuncunun gelip geçtiğini görmemiz zor olmaz. Özellikle de Yeşilçam'da. Sinemamızın bu usta isimleri birbirinden farklı rollerle çıktı karşımıza. Bazen şımarık, zengin aile çocuğu, bazen de fakir ama gururlu Anadolu genci oldular. Ancak bazı isimler vardı ki, filmler değişse de benzer karakterlerde gördük onları. Hatta o kadar benimsedik ki, farklı roller oynadıklarında yadırgadık bile.

Kötü adam denildiğinde Erol Taş geldi aklımıza. Sert görünümlü ama aslında yufka gibi bir yüreği olan baba rollerinde gözlerimiz hep Hulusi Kentmen'i, Kadir Savun'u aradı. Entrikalarıyla çevresine kötülük saçan küstah kadın, Suzan Avcı'dan başkası olamazdı. Hatta karakterleri o kadar ciddiye aldık ki, kötü karakterleri canlandıranlara sinirlendiğimiz, "el insaf" dediğimiz bile oldu. Üzenlerin yanında, bizi daima gülümseten karakterler de vardı tabi. Kemal Sunal çocukluğumuzda hepimizin komik kahramanı, Adile Naşit de neşe kaynağı, sevimli, tonton teyzemizdi...

Elbette daha söylenebilecek birçok isim, sayılacak türlü karakter var. Tüm bu üstatların yeri doldurulamaz olduğu da kesin. Ama onlardan miras kalan bir şey var ki, o da oynadıkları karakterlerle oluşturdukları imajları. Şimdinin birçok dizi ve filminde benzer karakterler karşımıza çıkıyor. Durum böyle olunca bu rollerde oynayan oyuncuların Yeşilçam oyuncularına benzetilmesi de kaçınılmaz oluyor.

Hangi imaj kime miras kaldı?

Dizi-film sektörünün bir hayli hareketli olduğu son yıllarda aslında oyuncuları birbirinden farklı rollerde görebiliyoruz. Ancak bazı oyuncuları birtakım benzer özelliklerinden dolayı zaman zaman Yeşilçam oyuncularıyla eşleştirmeye çalıştığımız da oluyor. Belki yönetmen, senarist ve yapımcılar öyle göstermek istediğinden, belki de eskinin o sıcak yüzlerini özlediğimizden biz yapıyoruz bu benzetmeyi, bilinmez... İşte size birkaç örnek...

Tarık Akan-Memet Ali Alabora: Yeşilçam'da, yakışıklı, çapkın ama sonunda bir kıza âşık olan sadık sevgili imajıyla izlediğimiz oyuncu çoğu kez Tarık Akan olmuştur. Özellikle Hababam Sınıfı'ndaki "Damat Ferit" rolüyle bu imajını perçinlemiştir. Geçtiğimiz yıllarda yeni versiyonu çekilen Hababam Sınıfı'nda Memet Ali Alabora'nın canlandırdığı karakter Tarık Akan'a benzetilmiş, 'Türk sinemasının yeni Tarık Akan'ı belli oldu' gibi benzetmeler yapılmıştı.

Kadir İnanır-Kenan İmirzalıoğlu: Kenan İmirzalıoğlu, özellikle Deli Yürek adlı televizyon dizisinde canlandırdığı Yusuf karakteriyle, sert bakışları ve karizmatik duruşuyla Türk sinemasının ağır abilerinden olan Kadir İnanır'a benzetilmişti. Hatta tahtına aday gösterenler bile oldu. Aslında çok bir şey değişmedi, çünkü İmirzalıoğlu için canlandırdığı benzer karakterlerlerden dolayı bu benzetme hâlâ yapılıyor.

Erol Taş-Mustafa Avkıran: Yeşilçam'da kötü adam denildiğinde birçok isim sayılabilir; Bilal İnci, Hikmet Taşdemir, Turgut Özatay... Ancak ilk akla gelen isim her zaman Erol Taş olur. Son yıllarda ise Kınalı Kar, Ezo Gelin, Mutluluk gibi film ve dizilerde kötü adam rollerinde gördüğümüz oyuncu Mustafa Avkıran bu rollerin aranan yüzü.

Adile Naşit-Uğur Kıvılcım: Tiyatro ve sinema oyuncusu Adile Naşit'i hep tatlı, tonton sevgi dolu teyze rollerinde gördük. Son yıllarda ise, bu tür rollerde eski bir tiyatro sanatçısı olan Uğur Kıvılcım'ı görüyoruz. Mavi Rüya, Yusuf Yüzlü, Eyvah Kızım Büyüdü gibi dizilerde gördüğümüz Uğur Kıvılcım kısa boyu ve başına taktığı beyaz tülbentiyle fizikî olarak da benziyor Adile Naşit'e.

Suzan Avcı-Deniz Çakır: Deniz Çakır, adını duyurduğu "Kadın İsterse" dizisinde yuva yıkan kötü kadın karakteriyle çıkmıştı karşımıza. Yaprak Dökümü'nde Ferhunde karakteriyle yıllardır rolünün hakkını veren oyuncu, Yeşilçam'ın kötü ve küstah kadın rollerinin aranan ismi Suzan Avcı'yı hatırlatıyor.

Cüneyt Arkın-Necati Şaşmaz: Cüneyt Arkın, özellikle Malkoçoğlu serisi sayesinde zihinlerimizde olağanüstü gücü ve yetenekleriyle vatan kurtaran kahramanımız olarak kaldı. Necati Şaşmaz da Kurtlar Vadisi Irak ve çekeceği Kurtlar Vadisi Filistin ile Malkoçoğlu imajına aday görünüyor

Her oyuncunun yeri ayrıdır
Safa Önal(senarist-yönetmen):

İnsan neyse sanat onu yansıtır. İnsan değişmediği için benzer karakterler her dönemde oluyor. Ama hiçbir oyuncu bir diğerinin yerini tutamaz. Bu benzetmeleri toplum yapıyor. Giden gidiyor, yerine yenileri geliyor. Hayatın devamı gibi bir şey bu. "Şu oyuncu şunun varisi" gibi bir şeyi doğru bulmuyorum. Şimdi Kadir İnanır yok, onun yerine Kadir İnanır rollerini oynayanlar var. 

***

Yeşilçam dizilere taşındı
Atilla Dorsay (Sinema eleştirmeni):

Bence eski Yeşilçam aşağı yukarı tüm karakterleriyle dizilere taşındı. Benzer karakterler, kişilikler dizilerde karşımıza çıkıyor. Bu çok parlak bir şey değil aslında; çünkü eskinin tekrarı oluyor. Ama bir yandan da o kadar nostaljik bir toplumuz ve öylesine yaygın bir Yeşilçam nostaljisi var ki bu önlenemez bir şey. Çünkü toplum bunu istiyor.

Aslıhan Köşşekoğlu - Zaman
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2010 Salı 18:22:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?