15
Mayıs
2024
Çarşamba
MAGAZİN

'Çemberimde gül oya' Arap TV'lerinde

Yetmişli yılların Türkiye'sini konu alan "Çemberimde Gül Oya" isimli dizi, Dubai'den yayın yapan MBC Arapça uydu kanalında yayına girdi.

Böylece Türkiye sinema ve dizi sektörü Arap alemini fethetmiş oldu.
Dizinin Arapça dublajı Suriye'de yapılıyor. Suriyeli Sama prodüksiyon şirketi, dizinin dublajını Şam'daki stüdyolarında yapıyor.


Dublajı yapan sanatçılar Türk dizilerinin, Arapların yaşantısına çok yakın olduğunu, bundan dolayı dublaj yaparken hiç zorlanmadıklarını söyledi. Sama prodüksiyon şirketi genel müdürü Edip Al Hayyir,"Türkçe dizide karşılaştığımız bazı zorluklar var ama onları aştık. Önce çalışma grubumuzu oluşturma konusunda çaba harcadık. Uygun çevirmenler seçtik. Çünkü Türkçe'yi konuşan herhangi bir kişi, çeviri yapamaz.

Bunun yanında dizinin dublajını Arapça halk dili ile yapmamız bizi bayağı zorladı. Çünkü yabancı dillerden yaptığımız dublajlarda bilimsel Arapça kullanıyorduk. Bu bizim için yeni bir deneyim oldu. 15 yıl önce Meksika dizileri dünyada iyi pazarlandı. Meksika dizileri bizim toplumumuzun yaşantısından uzak. Bundan dolayı toplumumuzun yaşantısına uydurmak için çaba harcıyorduk"dedi.


Dizinin dublaj sorumlusu Sami Yusuf, "Türkçe ve Arapça arasında bir çok benzer kelime var .Bu işimizi kolaylaştırıyor. Aynı zamanda Türkiye'deki yaşam tarzı ve çevre bize çok yakın. Bu bize çok yardımcı oldu" diye konuştu.


"Çemberimde Gül Oya" dizisinin başrolünü seslendiren sanatçı Fatma Sadi, "Diziyi çok beğendim. Çünkü yetmişli yıllardan günümüze dek olan tarihi anlatıyor. Tek kelime ile harika bir dizi.Dizide başrol oyuncuyu seslendiriyorum. Dublaj yaparken bazen stüdoyadan ayrılıyor ve ağlıyorum. Çok etkilendim, dizinin konusu Arapların yaşam tarzı gibi. Yaşam tarzı giyim, kuşam, kadınlar, dekor ve her şey tıpkı bizim yaşantımız gibi. Dublajda çalışan arkadaşların hepsi diziyi çok beğendi. Yabancı diziler bizim yaşantımızdan uzak. Bundan dolayı dublaj yaparken suni davranmak zorundayız. Ancak Çemberimde Gül Oya dizisi bizim yaşantımızın bir parçasını konu almış. Dublajda hiç zorlanmıyoruz" ifadelerini kullandı.


Öte yandan, bu yıl ve önümüzdeki yıl bir çok Türk dizisi Arap televizyonlarında gösterime girecek.

iha
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2007 Cuma 01:44:06
Güncelleme :6 Temmuz 2007 Cuma 01:49:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?