22
Mayıs
2024
Çarşamba
MAGAZİN

Doğulu'nun hayal kırıklığı

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de gerçekleştirilen 52’nci Eurovision Şarkı Yarışması’nda 163 puanla 4’üncü olan Türkiye temsilcisi Kenan Doğulu’nun annesi Serpil Doğulu, "Çok duygulanmıştı. Bir saat ağladı. Onu teselli etmeye çalıştım. Türk bayrağını en yüksekte dalgalandırmak istiyordu" dedi.

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de düzenlenen 52. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Sırbistan 268 puan alarak finale kalan 23 ülke arasında birinciliği kazandı. Türkiye adına "Shake it up Şekerim" adlı şarkıyla yarışan Kenan Doğulu ise 4’üncü oldu. 

Doğulu, Helsinki’den ayrılmadan önce "Fazla söylenecek bir şey yok. Herkes birinci ve ikinci olan şarkıyı gördü. Bence bizim şarkımız daha güzeldi. Olmadı işte" diye konuştu. Final gecesini anlatan Kenan Doğulu, "Biraz orada politik oy verme durumu oldu herhalde. Oylar Sırplara gitti. Biz de aslında yalnız değildik" dedi. Balkan ülkelerinin birbirlerine oy vermesine şaşırdığını belirten Kenan Doğulu, "Üzüldüm. Ama bunlar olağan şeyler. Şaşırmamak lazım ama ben şaşırdım. Ben hálá birinci olan şarkının nasıl olduğunu hatırlamıyorum" diye konuştu. Yarışma katılımcılarının ve konuştuğu herkesin "Shake it up Şekerim"i çok beğendiklerini belirten Doğulu, "Ben kazandık gibi görüyorum. Herkes şarkımızı çok beğendi. Hem şarkımızı hem şovumuzu. Herhalde iyi bir netice. Büyük ülkelerden 12 puan aldığımıza çok sevindim" diye konuştu. Doğulu, Türkiye’nin Ermenistan’a 12 puan verilmesiyle ilgili de, "Aramızda hiçbir sorun yoktu. Sahneye çıkarken ve inerken hep birbirimizi tebrik ediyorduk. Mutlu olduk" dedi.

Sarbel’den teselli

Crown Plaza Otel’inden ayrılırken, Yunanistan temsilcisi Sarbel ile karşılaşan Doğulu, bir süre sohbet etti. Sarbel, Doğulu’yu, "Performansın ve şarkın çok güzeldi. Türkiye adına sevindim" diyerek kutladı. Sarbel, "Türkiye ile birlikte ilk onda yer aldığımız için mutluyum. Kenan çok başarılı bir sanatçı" dedi.

Kenan Doğulu’nun annesi Serpil Doğulu da final gecesi için, "Kenan çok duygulanmıştı. Bir saat ağladı. Onu teselli etmeye çalıştım. Türk bayrağını en yüksekte dalgalandırmak istiyordu" dedi.

Yarışma öncesi Türkiye ve Yunanistan şarkılarının "Shake it up" nakaratı ve melodilerinin birbirine çok benzediği uzun süre tartışılmıştı. Önceki gece her iki ülkenin yarışmacılarının dört kadın dansçıyla sahneye çıkıp, benzer koreografiler sergilemeleri benzerliği daha da artırdı.

Eski Rusya ve Yugoslavya’dan dağılan ülkeler en yüksek puanları birbirlerine verdiler. Geçtiğimiz yıl da tekrarlanan bu durum Eurovision Şarkı Yarışması’nın her zaman tartışılan ’tarafsızlığı’nı tekrar gündeme getirdi. Yugoslavya ve Rusya’dan ayrılan 14 ülkenin (Bosna Hersek, Hırvatistan, Makedonya, Slovenya, Sırbistan, Estonya, Litvanya, Letonya, Moldova, Rusya, Beyaz Rusya, Ukranya, Ermenistan, Gürcistan) en yüksek puanları birbirlerine vermesi en çok Almanya, Fransa, İngiltere gibi büyük ülkeleri etkiledi.

Marija’nın babası Türk mü

İngiliz "Pink News" internet sitesinin Eurovision ile ilgili haberinde Marija Serifovic’in annesinin ünlü Sırp şarkıcı Verica Serifovic olduğu belirtilirken babasının ise "Türkiye’den göçmüş bir Boşnak olduğu" ifadesi yer alıyor. İnternet ansiklopedisi Wikipedia’da da Marija’nın babası Rajko’nun, Türk kökenli olduğu kayıtlı. Ancak, Eurovision’un resmi internet sitesindeki biyografisinde Marija’nın babası ile ilgili hiçbir bilgi yok. Bloglar arasında ise kimin yazdığı belli olmayan, "Marija, yarışmada dikkatleri çekmek ve puan toplamak için kökeninde Türklük bulunduğunu söyledi" cümlesi dikkati çekiyor.

Acemilikler olacaktır

32 yıldır Eurovision Şarkı Yarışması’nı sunan Bülent Özveren, bu yıl yarışmayı sunan Hakan Urgancı ile ilgili şunları söyledi: "Hakan TRT spikeri olan bir arkadaştır. Benim küçüğüm, kardeşim, arkadaşım, başarısını halk tayin edecektir. Acemilikleri vardır, doğaldır. Mesela yarışmanın birincisi oylamanın yarısında belli olmuştu ama bundan bahsedilmedi. O fark kapanmazdı ve hálá ’Türkiye’ye 10 puan geldi’ dendi. Gelse ne fark eder? Birinci olamayacağımız belliydi zaten.

Ermeni sitesinde 12 puan yorumu

Ermenistan, Türkiye’nin yanı sıra Gürcistan’dan da 12 puan aldı. Bir Ermeni sitesinde şu satırlar yer aldı: "Türkiye geçen yıl da Ermenistan’a yüksek puan vermişti. İki ülkenin diplomatik ilişkisi bile yok. Türkiye bu yıl komşusu Ermenistan’a 12 puan vererek yine şaşırttı. Bu harika bir olay ve iki ülke arasında ilişkilerin normalleşmesi yolunda iyi bir adım. Türkiye’de geniş bir Ermeni diyasporası olduğunu belirtmek gerek, ancak yine de bu sonuç Türkiye için iyi bir şey."

Kenan için evde parti

Sertab Erener Evde, Kenan için parti yaptık. Performansı gayet iyiydi. İyi bir promosyon yaptığımızı düşünüyorum. Sahne duruşu da çok iyiydi.

Birincilik hatırlanır

Ali Kocatepe Kenan, başarılı olan bir arkadaşımız. Şarkısı da güzeldi ama birinciliğin ötesinde bir derece Eurovision’da hatırlanmaz.

Amcagillere oy verildi

Garo Mafyan Gayet mutluyum. Birinci olabilirdik. Keyifle izledim. Amcagillere ve dayımgillere oy verilmeseydi birinci olabilirdik.

Kenan şarkısından iyi

Sezen Cumhur Önal Kenan’ın en büyük avantajı şarkı söylemesini çok iyi bilmesidir. Şovu da çok iyiydi. Kenan ise yarışmanın yıldızıydı.

Müzikal açıdan en iyisiydi

İzzet Öz Minik detaylar bize artılara dönüştü. Artık birçok Avrupa ülkesi Kenan Doğulu ismini çok iyi tanıdı. Performansı muhteşemdi.

TRT’nin dünyaca ünlü Apocalyptica grubu sahneye çıktığında reklam girmesi büyük tepki topladı.

Türkiye, 5 ülkeden 12 tam puan, 6 ülkeden 10 puan aldı. Fransa’da ilginç bir çekişme oldu. Ermenistan’a 10 puan, Türkiye’ye 12 puan verdi.

Kıbrıs Rum Kesimi’nin alışılmışın dışına çıkmayıp Yunanistan’a 12 tam puan vermesi salonda tepki aldı. Birçok izleyici ıslıklayarak protesto etti.

İngiltere’nin Eurovison’u pek ciddiye almadıkları iyice kesinlik kazandı. Sahneye pilot ve hostes kostümleriyle çıkan İngiliz grubunun şovu British Airways reklamlarını hatırlattı.

"Eurovison gay yarışması mı" tartışması Helsinki’deki finalde bir kez daha hatırlandı. Birçok grup, gay ve lezbiyen şarkıcılarıyla dikkat çekti.

Finalin en güzel kızları, Rusya, Makedonya, Finlandiya ve Moldovalı şarkıcılardı. Bulgaristan’ın davullarla yaptıkları şov finalin en sıra dışı anlarından biriydi.
Selçuk Yaşar - Hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2007 Pazartesi 04:32:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?