16
Mayıs
2024
Perşembe
MAGAZİN

Evlilik diye bir şey kalmadı

Evlilik aile kurumunun temeli mi, yoksa sadece bir tabu mu? Tempo dergisi ünlülere sordu.

Ayşegül Aldinç: Evliliği küçük yaşta denedim ve insan doğasına uygun olmadığını anladım. Rejimler de öyledir, bırakılmak içindir.

Pelin Batu: Bir sene evlenmek moda oluyorsa, ikinci sene beraber yaşamak moda! Artık evlenme diye bir şey kalmadı. Bana göre de en mantıklısı evlenmek değil evlenmeden beraber yaşamak.

Evlilik bitiyor mu
Türkiye’de evlenenlerin oranı son 27 yılda yüzde 8.5 düştü. Boşanma oranı ise süratle artıyor. Peki evliliğin güç kaybetmesi ne anlama geliyor? Evlilik aile kurumunun temeli mi, yoksa sadece bir tabu mu? Tempo dergisi yeni sayısında bu sorulara yanıt aradı, ünlü isimlere konu hakkındaki görüşlerini sordu.

Ayşegül Aldinç

İnsan doğasına aykırı


Evliliği küçük yaşta denedim ve insan doğasına uygun olmadığını anladım. Rejimler de öyledir, bırakılmak içindir. Çok uzun süren evlilikler var ama istisnalar kaideyi bozmaz. Kaideyse, evliliğin insan doğasına aykırı olması bence...

Oya Aydoğan

Ünlüler evlenmemeli
 

Beş senedir ilişkim var, ama evlenmiyorum. Sanat yaşantımda daha rahat olmak istiyorum. Evlenirsem, beraber olduğum erkeğin işime daha çok karışacağını düşünüyorum. Sanatçı olmasaydım, ben de evliliği tercih ederdim. Bence ünlülerin evlenmemesi daha yerinde olur.

Özlem Tekin

Özgürlükler rafa kalkıyor


Bir sene önce sorsanız, "Evet, evlenmem, özgürlüğüm daha önemli" derdim. Ama insanların görüşü değişir. Bir yıldır çok aşığım ve evlenmeyi düşünüyorum. Bu imzayı çocuk istemediğimiz halde atmak istiyoruz. Aşık olunca özgürlükler rafa kalkıyor, beraber olmak istiyorsunuz.

Perihan Savaş

Belirleyici olan ekonomi


Evliliğe karşı değilim. Sanırım şimdiye kadar doğru kişiyi bulamadım. Doğru kişiyi bulduğum zaman tabii ki evlenebilirim. Bence son dönemde boşanmaların artmasının en önemli nedeni ekonomik sıkıntılardan kaynaklanıyor. İnsanlar geçinemedikleri için çok stresli oluyor.

İpek Tuzcuoğlu

En güzel müessese


Evlilik en güzel müessese. Aşkla yapılırsa dünyanın en güzel şeyi. Görücü usulü, maddiyat kavgaları nedeniyle yapılan evlilikler çabuk bitiyor ya da bunları yaşayınca insanlar bir daha evlenmek istemiyor. Doğanın akışı içinde olan bir şey evlilik. Ayrı evlerde yaşamayı da doğru bulmuyorum.

Şahnaz Çakıralp

Evlilik yaşı 35’e çıktı


Arkadaş grubumda, herkes evlenip mutlu bir yuva kurmak istiyor. Evlilik yaşı 35’e çıktı diyebilirim sadece... Ama bu, insanların evlilik istemediği anlamına gelmiyor bence. Ben de evlenmek istiyorum. İkinci, üçüncü evliliklerini yapan insanlar var. Kötü bir şey olsa niye yapsınlar?

BİR SİYASET BİLİMCİNİN GÖRÜŞÜ

Hasan Bülent Kahraman Evlilik gerilemeye mahkûm


Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada evlenme oranı azalıyor. Evlilik on binlerce senelik tarihi olan bir kurum. Dünyada insanı ilgilendiren her türlü ilişki şekli değişti, fakat evlilik kurumu hemen hemen aynı kaldı. Evlilikle toplumsal değişim arasında bir ters ilişki söz konusu. Modernite arttıkça, bireysellik güçlendikçe, evlilik de bir kurum olarak gerilemeye mahkûmdur!

Kelebek
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2007 Cuma 09:15:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?