28
Mayıs
2024
Salı
MAGAZİN

İranlı sinemacı Altın Portakal'da

İran sinemasının ödüllü genç yönetmeni Samira Makhmalbaf, 43'üncü Antalya Altın Poatakal kapsamında düzenlenen 2. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin seçici kurulunda görev yapacak. Elma, Kara Tahta ve Saat Beşte gibi filmleriyle katıldığı uluslararası festivallerden ödülle dönen genç yönetmen 16- 23 Eylül tarihleri arasında yaılacak olan festivalin konuğu olacak.


2. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin bu yılki yarışma jürisinde görev alacak. TÜRSAK (Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı) ve AKSAV (Antalya Kültür Sanat Vakfı) tarafından düzenlenen yarışmada “En İyi Film”e 75.000 USD ve “En İyi Yönetmen”e 25.000 USD para ödülü verilecek.

15 Şubat 1980'de Tahran'da doğan Samira Makhmalbaf yedi yaşındayken babası Mohsen Makhmalbaf'ın 1989 yılında çektiği “Bisikletçi” (Bicycleran) filminde rol aldı.


14 yaşında okulu bırakarak Makhmalbaf Film Evi'nde 8 yıl sürecek olan sinema okuluna başladı. 17 yaşında yönetmenliğini yaptığı ilk filmi olan “Elma”yı (Sib) çeken Makhmalbaf, bir yıl sonra 1998 Cannes Film Festivali'nin Resmi Bölüm'üne katılan en genç yönetmen ünvanını kazandı. İki yıl içinde 100'den fazla uluslararası festivale davet edilen “Elma”, 30'dan fazla ülkede gösterildi. Samira Makhmalbaf 1999 yılında ikinci uzun metraj filmi olan “Kara Tahta”yı (Takhté Siah) çekti ve bu filmiyle 2000 yılında Cannes Film Festivalinde Jüri Özel Ödülü'nü kazandı. Üçüncü Filmi olan “Saat Beşte” (Panj é asr) 2003 yılında yine Cannes'da en iyi film kategorisinde yarışarak Jüri Özel Ödülü'nü aldı. 11 yönetmenin kısa filmlerinden oluşan “11 Eylül” filminin yönetmenlerinden olan ve bu yıl Antalya'da real'in “Resmi Sponsorluğunda” gerçekleştirilecek 2. Uluslararası Avrasya Film Festivali Uzun Metraj Film Yarışma Jürisi'nde görev alan Samira Makhmalbaf, daha önce Cannes, Venedik, Berlin, Montreal, Locarno gibi dünyanın önde gelen film festivallerinde jüri üyeliği yaptı.

Filmlerinde Orta Doğu'nun zorlu dünyasında yaşayan kadınları, çocukları, öğretmenleri ve tüm dünyayı etkileyen 11 Eylül'ü anlatan Samira Makhmalbaf, genç yaşında dünya sinemasına damgasını vuran, yetiştiği sinema ortamı, yeteneği ve anlatım üstünlüğü sayesinde elde ettiği başarıyla dünyaca alkışlanan bir yönetmen.



aa
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2006 Salı 16:29:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?