19
Mayıs
2024
Pazar
MAGAZİN

Sultan film çekmek istiyor

Uğur Yücel’in, “‘Hayatımın Kadınısın’ filmini Türkan’a yaptım” dediği Türkan Şoray artık yönetmen olmak istiyor. Hikayelerini filme çekmeyi isteyen Şoray, “Ferzan Özpetek’i çok istiyorum, keşke onunla film çekebilsem” diyor. 

‘Hayatımın Kadınısın’ filminde başrolü Türkan Şoray’la paylaşan Uğur Yücel, bir röportajında “Sinema sevip de Türkan Şoray’ı sevmeyen var mıdır? Ben bu filmi, Türkan’a yaptım” demişti. Yücel gibi Türkan Şoray’a film yapmak isteyen onlarca yönetmen var ama Şoray bundan sonra yönetmenlik yapmak istiyor.

Türk Sineması’nın sultanı, “Ben sinemayla nefes alıyorum. Bundan sonra daha çok yönetmenlik yapmak istiyorum” diyor. 200’den çok filmde başrol oynayan; Dönüş, Azap, Bodrum Hakimi ve Yılanı Öldürseler filmlerini yöneten Şoray, geçmiş deneyimlerini amatör ruhla yapılmış çalışmalar olarak niteledi. Türkan Şoray, içinde kalan yönetmenlik arzusunu anlattı.

”ARTIK KAMERA ARKASINI TERCİH EDECEĞİM” 

Sizde biriken senaryo öyküleri ya da sinemaya aktarmayı düşündüğünüz öyküler var mı? 

Yıllar içinde, hayata bakışınız değişiyor. Çevrenizde yaşananlara daha bir duyarlı oluyorsunuz. Sırça köşkünüzde oturmuyorsunuz. O sanatçı kişiliğiniz sizi daha duyarlı yapıyor. Dış dünyaya duyarlı olduğunuzda çok şey birikiyor. Bunları bir şekilde dışarı vurmak, insanlarla paylaşmak ihtiyacı duyuyorsunuz. Daha çok kadın olduğunuz için kadın sorunlarına karşı daha duyarlı oluyorsunuz. Bunlar da birikim yapınca, anlatmak istediğiniz hikayecikler oluşuyor.

Ne yazık ki kendim oturup senaryo yazamıyorum. Çok profesyonel senaryo gruplarıyla zaman zaman çalışmalarım oluyor. İstediğim neticeyi elde edince film yapacağım. Çok beğendiğim, sevdiğim kadın yazarların bana çok yakın gelen hikayeleri var. Ererdüz Atasü’nün Kadınlar da Vardır kitabından bir hikaye; iki kadının dayanışmasını anlatan bir hikaye. Bu yıllardır yapmak istediğim bir hikayedir. Bunun gibi bende oluşmuş, birikmiş çok şeyler var. Bundan sonraki meslek yaşamımda oyunculuktan çok kamera arkasını tercih etmeyi düşünüyorum.

“OYUNCULUK DERSLERİ Mİ, BEN HALA ÖĞRENCİYİM”
Oyunculuk dersleri mi vereceksiniz? 

Hayır. Ben hala kendimi öğrenci gibi görüyorum. Oyunculuk öyle bir şey ki daha öğreneceğim şey var diye düşünüyorum. Bunu bütün samimiyetimle söylüyorum. Fırsatım olsa yurtdışına gitsem, oyunculuk dersleri alsam... Hep hayalimdir bu. Oyunculuk sonsuz bir şey, öğrendim dersiniz bir bakarsınız ki öğrenmediğiniz çok şey var. Ciddi sinema okulları var. zaman zaman gitsem mi acaba diye düşünüyorum. Onun için sadece oyunculuk dersi değil de şöyle olabilir... Tecrübelerimi genç oyuncu adayı arkadaşlarla paylaşabilirim . Yıllarca sinemada, setlerde yaşadıklarımı aktarabilirim.

Dünya sinemasını izliyor musunuz? 

İzlemeye çalışıyorum, Meryl Streep’e hayranım. Onun oyunculuğunu inanılmaz buluyorum. Hiçbir filmini kaçırmamaya çalışıyorum.

Yabancı yönetmenlerden çalışmak istediğiniz kimse oldu mu? 

Ferzan Özpetek’i çok istiyorum. Canım benim. Keşke kendisiyle bir film çekebilsem...


Yasemin Arpa/NTV
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2006 Cuma 14:04:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?