27
Mayıs
2024
Pazertesi
MAGAZİN

Türk dizisi düşkünlüğü yaradı

Araplar’ın Türk dizisi düşkünlüğü sektöre yaradı, fiyatlar 8’e katladı

Türk dizilerine Araplar’dan sonra Balkan ülkeleri de talip olmaya başlarken bu yoğun ilgi dizi ve filmlerin fiyatını da 8’e katladı. 3-4 yıl öncesine kadar yurtdışına 1.000-1.500 dolara satılan dizilerin bölüm başına fiyatı 8 bin dolara, filmlerin fiyatı ise 2.500-3.000 dolardan 15 bin dolara yükseldi.

Türk dizisi meraklıları arasına Araplar’ın ardından Balkan Ülkeleri de eklenirken yabancıların ilgisi yapımcılara yaradı. Birleşik Arap Emirlikleri, Libya, Suudi Arabistan gibi ülkelerde gösterilen Türk dizilerinin gördüğü ilgi sayesinde yeni pazarlanmaya başlayan dizilerin fiyatı bölüm başına 8’e katlandı. 3-4 yıl öncesine göre bölüm başına 1.000-1.500 dolara satılan dizilerin fiyatı 8 bin dolara, 2.500-3.000 dolara alıcı bulan Türk filmlerinin fiyatı 15 bin dolara kadar yükseldi. Araplar’dan birlikte dizi ve film yapma teklifi de geldiğini söyleyen Avşar Yapım Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Avşar, “Petrol geliri sayesinde ellerinde harcayacakları paraları çok, Türk dizileri ve filmlerini de çok seviyorlar. Şimdilik ortak bir yapım zor ama ilgileri sayesinde son 3-4 yılda Türk dizilerinin ve filmlerinin satış fiyatları oldukça yükseldi. Buralar bizim 20-30 yıl önceki halimiz gibi. Araplar’ın Brezilya’sı gibi olduk” dedi.

İran, Suriye ve Libya’da da arayışta olduklarına dikkat çeken Avşar, “Bu ülkelerde sinema salonu yapımı ve Türk filmlerinin pazarlanması konusunda planlarımız var” diye konuştu. Son dönemde Balkan Ülkeleri’nden de Türk dizilerine yönelik talep aldıklarını aktaran Avşar, “Ancak bu ülkelerde gelir seviyesi düşük, şimdilik Arapça konuşulan ülkelerde gelişmek daha doğru görünüyor” açıklamasını yaptı.

Balkanlar’da yeni dizi hazırlığı

Yeni dizi projelerine de hazırlandıklarını aktaran Şükrü Avşar, Eylül 2010 için Balkanlar’dan başlayarak Türkiye’ye uzanan bir dizi yapacaklarını kaydetti. Avşar projeyle ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Öykü 1800’lerin sonunda başlayacak ve 1900’lerin ortasına kadar gelecek. Bulgaristan’dan Eskişehir’e uzanacak. Projenin başlangıç maliyeti 2 milyon dolar.”

YURTDIŞINDAN 80 ZENCİ GETİRDİK

Bu yıl ’Türkler çıldırmış olmalı’ adıyla oldukça büyük bütçeli bir film çektiklerini söyleyen Şükrü Avşar, filmde rol alan 80 zenciyi bile yurtdışından getirdiklerini açıkladı. Avşar, en az parayı Babam ve Oğlum’a harcadıklarını en çok parayı da bu filmden kazandıklarını da söyledi.

Avşar Yapım hangi dizileri çekti?

Çemberimde Gül Oya, Kurşun Yarası, Kırık Kanatlar, Ihlamurlar Altında, Aşk Yakar.

Araplar hangi dizileri izliyor?

Gümüş, Ihlamurlar Altında, Kurtlar Vadisi, Ezogelin, Dudaktan Kalbe, Asi.

10 yıl sonra atağa geçtik 2011’de 250 salona ulaşacağız

1980’lerde sekiz sinema salonunun yaklaşık altısını Avşar Film olarak işlettiklerini ama 10 yıldır yeni yatırım yapmadıklarını hatırlatan Şükrü Avşar, “Yeniden yatırım atağına geçtik. 13 şehirde sinema salonlarına yatırım yapıyoruz. 4 şehirde salon açtık. 2010’da 4 yeni salon açacağız. 2011’de de 2 sinema kompleksini hizmete sunacağız” dedi. Avşar, 2011’de 250 salona ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

Bu sezon seyirci sinemaya küstü

SİNEMA endüstrisinin sezona başarılı bir filmle başlarsa tamamının başarılı geçtiğinİ söyleyen Avşar, “Bu yıl Kasım ayına kadar nerdeyse izleyici sinemaya küstü. Yeni toplanıyor” dedi.

Hale Tüzün - Vatan
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2009 Cumartesi 14:42:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?