22
Mayıs
2024
Çarşamba
MAGAZİN

'Yandım Ali'yi Almanlar yaktı

Almanya'da 18 yaşından küçüklerin izlemesi yasaklanan "Son Osmanlı-Yandım Ali" filminin yaş sınırı 16'ya indirildi.

Özen Film Basın Sorumlusu Nizam Eren, Almanya'daki yetkililerin Özen Film'in başvurusunu gözden geçirerek şirketi haklı bulduğunu söyledi.

Oluşturulan kurulun, "oy birliği ile filmde milliyetçilik yapılmadığı ve işgal altındaki bir ulusun işgal kuvvetlerine karşı kullandığı kelimelerin doğal olduğuna karar verdiğini" anlatan Eren, Almanya'da 18 yaş uygulaması haberleri üzerine filmin gişe hasılatının da arttığı yönünde bilgiler geldiğini kaydetti.


ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de 7, Hollanda'da 12 yaş sınırıyla gösterime giren 'Yandım Ali'ye Almanlar 'temkinli' yaklaştı. Yapımcı şirket sınırı aşağı çekmeye çalışıyor.

Türk sinemasının son günlerdeki iddialı yapımları arasında yer alan ve Kurtuluş Savaşı'nda geçen bir kahramanlık öyküsüna anlatan "Son Osmanlı-Yandım Ali" adlı filme Almanya'da 18 yaş sınırı getirildi. 

Daha önce "Kurtlar Vadisi-Irak" için de getirilen yaş sınırına takılan film, Türkiye'de 7, gösterime girdiği Hollanda'da ise 12 yaş sınırıyla izleyici karşısına çıkıyor. 

Yapımcı şirket Özen Film Basın Sorumlusu Nizam Eren, Almanya'da getirilen 18 yaş sınırlamasını "şaşkınlıkla" karşıladıklarını söyledi. Gerekçeli kararın henüz ellerine ulaşmadığını belirten Eren, "Mel Gibson'ın 'Cesur Yürek-Braveheart' filminin dahi 16+ yaş kategorisinde değerlendirildiği Almanya'da 'Son Osmanlı-Yandım Ali'nin hangi gerekçe ile 18+ yaş sınıfına sokulduğunu anlamak güç. Gerekçeli karardan sonra yaş sınırının indirilmesi için girişimde bulunacağız" dedi. 

Filmin Türkiye'de 10 gün içinde 444 bin 60 izleyiciye ulaştığını da kaydeden Eren, "Türkiye'de 7+, Hollanda'da 12+ yaş sınıfına sokulan bu filmin hangi yönüyle bu sınırlamaya tabi tutulduğu anlaşılamamıştır" diye konuştu. 

1918'de işgal altındaki İstanbul'da aşk ve kahramanlığı buluşturan "Son Osmanlı Yandım Ali", Suat Yalaz'ın çizgi romanından sinemaya aktarıldı. Mustafa Şevki Doğan'ın sinemaya aktardığı filmde Kenan İmirzalioğlu, Cansu Dere, Emin Boztepe ve Engin Şenkan başrolleri paylaşıyor.
AA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2007 Pazartesi 16:01:01
Güncelleme :5 Şubat 2007 Pazartesi 16:02:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?