31
Mayıs
2024
Cuma
MAGAZİN

Yardım defilesi tartışması

NEREDEYSE her hafta bir yardım defilesi, organizasyonu yapılıyor ve pek çok manken de bu defilelerde gönüllü olarak podyuma çıkıyor. Ünlü model Tuğçe Kazaz “O kadar insanın para toplamak için bir araya gelmesine inanmıyorum. Toplanan paraların yardım amaçlı kullanılıp kullanılmadığı bir soru işareti” diyerek yardım defilelerine çıkmadığını söylemişti. Biz de podyumun ünlü isimlerine bu konuyu sorduk.

MESLEKTAŞI Kazaz’ın sözleri üzerine Tülin Şahin, “Böyle bir düşünce gerçek-ten işini iyi yapan insanlara haksızlık olur. AÇEV’le çok çalıştım, gaziler yararına yardım defileleri yaptım. İnce eleyip sık dokuyorum. Tekliflerini çok araştırarak kabul ediyorum. Toplumsal bir yardım kampanyasının içindeysen neden bu duyurulmasın ki? Üstelik bu duyurulmalı ki, bağışlar yapılsın ve kampanya amacına ulaşsın” diyor.

Mankenler konuştu Yardım defilesi boşa gitmiyor

Hemen hemen her hafta bir yardım defilesi, bir yardım organizasyonu yapılıyor ve pek çok manken de bu defilelerde gönüllü olarak yer alıyor. Geçen hafta Cafe Milliyet’e konuşan Tuğçe Kazaz yardım defilelerine çıkmadığını söylemiş, bunun nedenini de şöyle açıklamıştı:
“O kadar insanın para toplamak için bir araya gelmesine inanmıyorum. Yardımın gizli kapaklı ve insanın yüreğinden gelerek yapılan bir iş olduğuna inanıyorum. Yardım adı altında yapılan işler de acayip bir sektör ve sistem ayrıca... Toplanan paraların yardım amaçlı kullanılıp kullanılmadığı, tıpkı vergilerimizin nereye kullanıldığını bilmememiz gibi bir soru işareti... Ondan dolayı çıkmıyorum.” Kazaz’ın açıklamasına podyum dünyasının ünlü isimleri ise karşı çıktı. Modellerin büyük bir bölümü yardım defilelerinin amacına ulaştığına inandıklarını söyledi.

Pınar Tezcan:
Karşı değilim ama çıkmıyorum

Yardım defilelerinde bugüne kadar çok görev aldım. Ama son dönemde bu tarz defilelere çıkmıyorum. Karşı olduğum için değil ama podyumda yürüyerek insanlara ne kadar yardımım dokunuyor ki diye ciddi ciddi düşünmeye başladım. Çünkü orada ben işimi yapıyorum, yardım için özel bir şey yapmıyorum... O kadar çok yardıma muhtaç insan var ki...

Özge Ulusoy: Vicdanıma iyi geliyor

“Bugüne kadar yardım defilelerine çok çıktım. Yardım organizasyonlarında çok yer aldım. Elbette, yardım yapılırken herkese ilan etmek gerekmiyor. Tohum Vakfı, El Bebek Gül Bebek Derneği ya da ANAÇEV’le çok çalıştık ve gerçekten paranın doğru yere gittiğine ve doğru yerde kullanıldığına inanıyorum. Ama Çocuk Esirgeme Kurumu’na giden, oraya kamera çağıranların yaptıkları bana saçma geliyor ama hayır için defileye çıkmak tabii ki saçma değil. Bunu şov haline getirenlere ben de karşıyım ama öteki türlü yardım defilelerine çıkıyorum. Vicdanıma da iyi geliyor.”

Ece Gürsel:
Tuğçe’ye katılıyorum

“Bu konuda Tuğçe’yle aynı fikirdeyim. Ben de artık hayır işi yapmayı düşünmüyorum. Bu kararı uzun zamandır uyguluyorum. Çünkü o defilelerden toplanan yardım paralarının nereye gittiğini bilmiyoruz. Kimse bize bunun yazılı dökümanını göstermiyor sonuçta... Kendimi bu konuda kötü hissetmemek adına aldığım kararı uygulayacağım.”

Ebru Şallı:
İyi modacıların defileleri boşa gitmiyor

“Mutlaka ki, Tuğçe’nin de dediği gibi şahsi olarak yardım yapmak istenildiğinde bu gizli yapılmalı, ama ben iyi isimlerin yaptığı yardım defilelerinin önemini savunuyorum ve bunların da amacına ulaştığını düşünüyorum. İyi modacılarımızın yaptığı defileler boşa gitmiyor. Ama bu konuda seçici olmak gerek, ben de çok seçici davranıyorum.”


Ebru Güzel:
Yardım defileleri olmalı

“Yardımın gizli yapıldığı yerler de var topluca yapıldığı yerler de... Birebir de yapabilirsiniz. Birebir yaptığınızda bu iş için kendi bütçeniz-den bir miktar ayırırsınız. Gönlünüzden ne koparsa yaparsınız. Diğerinde ise insanlar için bir gösteri yaparsınız, elde edilen gelirle yapılan yardımlara daha büyük katkınız olur. Okul bile yaptırılabilir. Bir sağlık kuruluşuna bağışlanabilir. Burada toplumsal fayda için bireyler çalışır. İkisini birbirine karıştırmamak lazım. Bunun için de kimse kimseyi zorlayamaz. Ben kendi adıma konuşayım, bu tür yardımlarla daha çok kalkınırız. Yardım defilelerine ihtiyacımız var.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 11:47:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?