19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

İMPLANT KONUSUNDA EN BÜYÜK SORUN EĞİTİMSİZLİK

Dünyada hızla yaygınlaşan implant tedavisinin gelecek 10 yılda büyük gelişme sağlaması bekleniyor. Meffert İmplant Enstitüsü’nün ev sahipliğinde 15-17 Nisan 2010 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan ICOI Avrupa Sempozyumu diş hekimlerinin bu konuda eğitilmesi amacıyla düzenleniyor. Kongre öncesi İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Aslan Gökbuget ile konuştuk.

Meffert İmplant Enstitüsü’nün ev sahipliğinde 15-17 Nisan 2010 tarihlerinde The Marmara Hotel’de gerçekleştirilecek olan Dünya İmplant Birliği (ICO) Avrupa Sempozyumu, uluslararası alanda Türkiye’de şimdiye kadar yapılan toplantıların en büyüğü. ICOI İstanbul Sempozyumu Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Aslan Gökbuget, implant tedavinin dünyada hızla yayıldığını ve gelecek 10 yılda Türkiye’de bu alanda büyük gelişme yaşanacağını söylüyor.

Türk toplumunda çürük ve diğer nedenlere bağlı diş kayıplarının, Avrupa ülkelerine oranla 5 kat fazla olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aslan Gökbuget, kayıp diş tedavisinde kullanılan implant yönteminin Türkiye’de az sayıda dişçi tarafından uygulanabildiğini anlatıyor: “Dünyada implant tedavisi çok yaygınlaşmasına rağmen Türkiye’de diş hekimlerinin ancak yüzde 10’u implant uygulaması yapabiliyor. Gelecek 10 yıllık süreçte bu alanda büyük gelişme bekleniyor ve bu nedenle implant tedavisi yapacak daha fazla diş hekimine ihtiyaç var. Şu an İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi dışında okullarda bu eğitim verilmiyor. Dünya İmplant Birliği’nin amacı diş hekimlerine verilen implant eğitiminin yaygınlaştırılması ve hastalara daha iyi implant hizmeti verilebilmesi.”

(ICO) Avrupa Sempozyumu’nda dünyadan ve Türkiye’den gelecek katılımcılara implant eğitimi verileceğini söyleyen Prof. Dr. Aslan Gökbuget bu sempozyumun eğitim içerikli olduğuna dikkat çekiyor: “Kongreye katılan konuşmacılar dünyada alanında ilk 20’nin arasında bulunan uzmanlar. Türkiye’den de Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Serdar Yalçın, Gazi Üniversitesi’nden Tolga Fikret Tözüm ve Prof. Dr. Ateş Parlar konuşmacı olarak katılıyor.”

Son gelişmeler anlatılacak

Kongrede, katılımcıların implantla ilgili son teknolojileri öğrenirken kendilerini de geliştirme imkanı bulacaklarını söyleyen Aslan Gökbuget şu noktaları vurguluyor: “Kongre başlamadan önce, yarım gün; workshoplar, çalıştaylar yapılacak. Bu bölümde diş hekimlerinin zorlandıkları tüm konularda eğitim verilecek; implant yaparken yumuşak doku, sert doku komplikasyonları vb... Dünyada yaygın olarak kullanılan dört implant üzerine uygulanan sabit protez yöntemi de yarım günlük kurslarımızda diş hekimlerine gösterilecek. Ardından da 2.5 günlük bilimsel programa geçilecek. Sempozyumun son oturumunda da katılımcılar başarısız oldukları bir implantı gösterip bunu nasıl çözdüklerini anlatacak. Çünkü ‘İyi implantçılar hata yapmaz, başarısız olmaz’ diye bir düşünce var, halbuki böyle değil. Burada şunu vurgulamak istiyorum, başarısızlık aslında eğitimle ilgili. Çünkü implantı yeterli eğitim almadan yaptığınızda değişik sorunlarla karşılaşıyorsunuz. İmplantın çevresine diş iltihabı oluşabiliyor, protez doğru düzgün takılamıyor.”

Meffert İmplant Enstitüsü eğitmeni de olan Gökbuget, kongreye 600-700 kişinin katılmasını beklediklerini, ön kayıt yaptıranların yüzde 80’ini yabancıların oluşturduğunu söylüyor. Prof. Dr. Gökbuget, Meffert İmplant Enstitüsü’nün sosyal sorumluluk projesi kapsamında 81 ilde 81 kişiye implant yapacaklarını belirtiyor.

Alanında uzman dünyaca ünlü isimler Türkiye’ye geliyor

Eğitim amaçlı olarak hazırlanan organizasyonda implantoloji alanında dünyaca tanınan bilim insanları birikimlerini katılımcılarla paylaşacak. Sempozyumun davetli konuşmacıları arasında şu isimler yer alıyor: Charles Babbush, Renzo Casellini, Scott Ganz, Axel Kirsch, Paulo Malo, Zeev Ormianer, Abdelselam Elaskary, Ady Palti, Ateş Parlar, Georgios Romanos, Gilberto Sammartino, Gèrard Scortecci, Akira Taguchi, Tolga F.Tözüm, Serdar Yalçın ve Marius Steigmann.

Ana konular şöyle

* Üst çene posterior bölgedeki tam ve kısmi dişsizliklerde tedavi seçenekleri; İmmediat mı gecikmiş yükleme mi? Bilgisayarla yönlendirilmiş cerrahi mi klasik cerrahi mi? Klasik cerrahinin sonuçları.

* Alt çene posterior bölgede klasik ve modern teknikler.

* İmplant cerrahisinde standart komplikasyonlar. Yaklaşım nasıl olmalı? Tedavi seçenekleri.

* Minör ve majör implant başarısızlıkları. Sorumluluk kimde? Hastanın sağlığına yeniden kavuşturulması.

* İmplant komplikasyonları ile ilgili olgu sunumları; komplikasyon ve başarısızlıkların çözümleri.

* İmplantolojide eğitim ve teknik açıdan yeni ufuklar.

* Başarı mı başarısızlık mı? İşte sorun bu! www.icoieurope2010.org

Türkan Hiçyılmaz - Vatan
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2010 Pazar 23:54:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
DEWrimCHE IP: 85.96.215.xxx Tarih : 25.02.2010 21:47:17

türkiye de eğitimsizlik diye bir şey söyleyemeyiz. türkiye de okuryazar oranı %99 dur