27
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

'KALBİNİ SEVEN DEĞERİNİ BİLİR'

Dünya Kalp Günü dolayısıyla, 'Kalbini Sev Değerini Bil' adlı bir kampanya başlatan TKD bu yıl, 'işyerinde kalp sağlığı' teması üzerinde duruyor.

Bugün Dünya Kalp Günü. Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), her yıl olduğu gibi Dünya Kalp Günü’nde kalp-damar sağlığı konusunda yeni bir bilinçlendirme çalışması başlattı. ‘Kalbini Sev Değerini Bil’ başlıklı kampanya, ‘Kolesterolünüz, tansiyonunuz ya da vücut kütle endeksinize dair rakamları biliyor musunuz?’ sloganıyla yürütülüyor. Derneğin yaptırdığı araştırmaya göre kampanyada yöneltilen bu soruya evet yanıtını verenlerin oranı sadece yüzde 20. Oysa ki kolesterol, tansiyon ve vücut kitle endeksini ölçtürmekle bile kalp-damar hastalıklarına karşı büyük oranda önlem almak mümkün. Bu hastalıkların yarattığı sonuçlar düşünülenden çok daha ciddi boyutlarda. Kalp ve damar hastalıkları her yıl dünyada 17,5 milyon kişinin, yani 120 uçak dolusu insanın hayatına mal oluyor. Türkiye’deyse bu hastalıklar nedeniyle her yıl ölen insan sayısı 207 bin. Bu, her 2,5 dakikada 1 kişinin hayatını kaybettiği anlamına geliyor. Bu gerçekten yola çıkan TKD, Becel’in sponsorluğunda yürütüğü çalışmayla herkesi kolesterol, tansiyon ve vücut kitle endeksini ölçtürmeye teşvik ediyor.

Tema, ‘işyerinde kalp sağlığı’
Kampanyanın tanıtıldığı toplantıda konuşan TKD Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol, ülkede ölüm nedenlerinin yüzde 50’sini kalp ve damar hastalıklarının oluşturduğuna dikkat çekti. Erol, yaşamımızda yapacağımız basit değişikliklerin bu ölümleri yüzde 80 oranında azaltacağını söylüyor. Kalp krizlerinin yüzde 90’ına sigara, kötü beslenme ve egzersiz yapmamak gibi kontrol edilebilir alışkanlıklar neden oluyor. Dünya Kalp Federasyonu’nun Dünya Kalp Günü sebebiyle bu yıl ‘iş yerinde kalp sağlığı’ temasını öne çıkardığını anlatan Erol, günümüzün büyük kısmının geçtiği iş yerinde bile, sigarasız bir ortam, daha sağlıklı beslenme ve egzersizin kalp sağlığının önemli oranda artmasına katkı sağlayacağını belirtiyor. Her yıl trafik kazalarından 47 kat fazla insanın yaşamını yitirmesine yol açan kalp-damar sorunlarına karşı alınacak önlemlere, kampanyanın internet sitesinde oyuncu Demet Evgar’ın eğlenceli videolarıyla dikkat çekilecek.

Meltem Ürüt - Radikal
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2009 Pazar 18:45:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?