30
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

SONBAHAR DEPRESYONUNDAN KORKMAYIN

Sonbahar depresyonu nedir?

Mevsim değişikliklerinde insan metabolizması değişir bu değişimle beraber iştahsızlık, uykusuzluk, halsizlik gibi sıkıntılar gözlenir. Bu mevsim değişikliği özellikle yazdan sonbahara geçiş ise insanlarda bu tür sıkıntıların yanında mutsuzluk, hoşnutsuzluk ve sinirli bir ruh hali de gözleniyor. Bu duruma da sonbahar depresyonu adı veriliyor.

Peki bu sıkıntıları yaşayan herkese sonbahar depresyonu teşhisi mi konur?

Hayır, şikayetlerin şiddeti ve uzunluğuna göre böyle bir teşhis konabilir. Herkesin hayatının bir döneminde mutsuz, gergin hissettiği zamanlar olmuştur ama her olumsuz duyguya depresyon teşhisi koymak çok yanlış olur.

Neler yol açar sonbahar depresyonuna?

Vücutta melatonin hormonunun çok üretilmeye başlaması, günlerin kısalması, havaların serinlemesi, çocuklar için tatilin bitişi; yetişkinler için ise yoğun iş temposuna geri dönüşü tetikleyici unsurlar arasında gösterebiliriz.

Aynı durum kıştan ilkbahara geçişte de yaşanır mı?


Vücutta yine bazı değişiklikler olabilir ancak olumsuz ruh hali ve akabinde depresyon görülmez. Bunun da nedeni günlerin uzaması, sıcaklıkların artması, ilkbaharın pozitif enerjisinin yayılmasıdır.

Sonbahar depresyonu daha çok kimlerde ortaya çıkar?


Aslında hemen hemen her yaş grubunda görülür belli bir yaş aralığı vermek doğru olmaz. Ancak mevcut depresyon tedavisi gören insanlarda tetiklenmesi daha büyük bir olasılıktır. Ayrıca son 50 yılda yapılan araştırmalarda kadınlarda erkeklere oranla daha çok görüldüğü ortaya çıkmıştır.

Bir kere sonbahar depresyonu yaşamış biri her sene aynısı yaşar mı?


Hayır böyle bir genelleme yapmak doğru olmaz. Bu durum kişinin biraz da kendi kendini telkin etmesiyle ilgili bir durum.

Bu tür şikayetleri olanlara ne tavsiye edersiniz?

Şikayetlerin şiddetine göre uzman yardımı almalarını öneriyorum. Bunun dışında kendilerini iyi hissettikleri, zevk aldıkları işleri yapmaları da yardımcı bir unsurdur.

Psk. Merve SARAÇOĞLU

Merve Saraçoğlu
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 11:34:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?