19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

SADECE ANKARA'DA 4.1 MİLYON TL'LİK YOLSUZLUK

SGK Başkanvekili Fatih Acar, Ankara'da ölmüş hastalara reçete düzenlenmesi, 36 kutu ilacın 54 bin kutu olarak fatura edilmesi gibi uygulamalar gördüklerini belirterek 'Sadece 14 hastanede 4.1 milyon TL'lik haksız ödeme tespit ettik. Türkiye genelini artık siz düşünün' diyor.

Geçenlerde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanvekili Fatih Acar ile ilginç bir sohbet gerçekleştirdik.

Bu sohbette neler konuştuğumuza geçmeden önce, kısa bir hatırlatma yapmakta fayda görüyorum. Yaklaşık bir süredir, özellikle de Genel Sağlık Sigortası uygulaması devreye girdikten ve özel hastanelere ödenecek fark tutarı yüzde 30 ile sınırlandırıldıktan sonra, yine bu köşede birçok defalar sağlık konusunda yaşanan çarpıklıkları dile getirdim. Bu fark konusu, son dönemde özel hastanelerle kamu arasında çok ciddi bir tartışma yaratır hale geldi. Hemen hemen her gün bu konuda toplantılar yapılıp, enine boyuna tartışılıyor ama bir türlü de sonuç elde edilemiyor.

Şimdi gelelim SGK Başkanı ile bu çerçevede yaptığımız sohbete.. Fatih Acar, öncelikle sağlığın finansmanı konusuna dikkat çekiyor. 2008 yılı itibariyle sağlık giderlerinin toplamının devlet memurları ve yeşil kartlılar da dahil 34.7 milyar TL olduğuna değinerek giderlerdeki artışa işaret ediyor.

2000 yılında SGK olarak 2.4 milyar TL harcamaları varken 2009 yılı için projekte edilen rakamın 27.6 milyar olduğunu, aynı şekilde eczaneler için de harcanan rakamın 1.3 milyardan 2.1 milyara çıktığını belirten Acar, "Bu artış trendini mutlaka masaya yatırmamız gerekiyor. ‘Biz ne kadar prim topluyorsak, o kadar sağlık hizmet sunuyoruz' yaklaşımıyla konuya bakmıyoruz. Ama bu işin finansal devamlılığını da değerlendirmek durumundayız" diyor.

Amacımız ceza kesmek değil

Peki, Fatih Acar'ın bahsettiği bu rakamlar içinde suiistimalin payı var mı? İşte bu noktada SGK Başkanvekili, ilginç açıklamalarda bulunuyor. Pilot il olarak Ankara'da yaptıkları denetimlerde ölmüş hastalara reçete düzenlenmesi, 36 kutu ilacın 54 bin kutu olarak fatura edilmesi gibi uygulamalarla karşılaştıklarını söyleyen Acar, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"14 hastanede yaptığımız çalışmalar bize ışık tuttu. Bu denetimler sonucunda 4.1 milyon TL'lik haksız ödeme olduğunu tespit ettik. Sadece 14 hastanede suiistimal rakamı bu boyuttaysa Türkiye genelini artık siz düşünün. Bu amaçla tüm hastanelerimize mektup gönderdik. 2009 yılında denetimlere devam edeceğimizi, amacımızın ceza kesmek değil doğruyu bulmak olduğunu ifade ettik. Gerçekten de amacımız özel sektörü sıkboğaz etmek değil."

Fark tutarı yüzde 75'e çıkabilir

Gelelim, özel hastanelere uygulanacak fark konusuna.. Sohbetimiz sırasında Fatih Acar'a, bu konunun sürekli tartışıldığını ancak halen bir gelişme yaşanmadığını hatırlatıp, "Boşa mı tartışıyoruz" diye de soruyorum.
"Tartışarak, sonuçta doğruyu bulacağız" diyerek başlıyor anlatmaya Acar, daha önceki uygulamada özel sağlık sunucularının fark almadan hizmet sunduklarını ve SGK'nın belirlediği fiyat dışında istedikleri fiyatı uyguladıklarını belirtiyor. Bunun da sosyal devlet açısından bakıldığında, vatandaşın mağduriyetine neden olduğunun altını çizen Acar, "Bunun üzerine SGK'nın belirlediği fiyatın belirli bir oranı kadar, ilave ücret talep edileceği duyuruldu. Bu daha önce 3 katıydı, 1 katına kadar izin verildi. Uygulamanın başladığı geçen yılın temmuz ayından beri konuyu yakından takip ediyoruz. Buradaki sıkıntıları, şikâyetleri değerlendiriyoruz ve ortak bir noktayı tespit etmeye çalışıyoruz" diyor.

Peki, herkesi memnun edecek ortak nokta nedir? Fatih Acar, bakanlar kuruluna farkı yüzde 100'e kadar çıkarma yetkisi verildiğini hatırlatarak bu konuda çalışmalarının bittiğini ve bu farkın yüzde 70 ile 75 olabileceğini vurguluyor. Bunun kararını verecek ise yine bakanlar kurulu.

İkincisi ise özel hastaneleri sınıflandıran bir çalışma. Fatih Acar, burada da hastaneleri A-B ve C grubu hastaneler olarak sınıflandırıp, bu sınıfa göre fark uygulaması yapılabileceğini ifade ediyor.

Özel hastaneler serbest olmalı

Fatih Acar'a hangisinin daha doğru olacağını soruyorum... İki formülün de değerlendirilebileceğini belirtip, şunları söylüyor: "Özel sektör bağlamında baktığımız zaman, özel hastaneleri serbest bırakmakta fayda görüyorum. Konu ilgililere sunulduktan sonra bir taraftan özel hastanelerimizin sorunları önemli ölçüde çözülmüş olacak, diğer taraftan da sınırsız bir şekilde fark alınmasını önlemiş olacağız. Bunun da çok uzun süreceğini zannetmiyorum. Bakanlar kurulunda değerlendirildikten sonra uygulamaya geçecektir. Ama yine de tarih vermem mümkün değil."

Evet, SGK Başkanvekili Fatih Acar ile yaptığımız sohbetin özeti böyle. Görünen o ki, aylardır tartışılan özel hastanelere uygulanacak fark konusu, önümüzdeki günlerde bir şekilde tatlıya bağlanacak. Elbette her tarafı mutlu etmeye imkân yok. Eminim hangi formül uygulanırsa uygulansın bir taraf -ki, bence yine özel hastaneler olacak- bu işe pek de sevinmeyecek.

Ama bana kalırsa SGK Başkanı'nın dikkat çektiği sağlığın finansmanı ve 9 yılda sağlığa harcanan tutarın yüzde binin üzerine çıkması çok daha ciddi ve acil çözüm bulunması gereken bir konu.

Noyan Doğan - Referans
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 21:09:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?