30
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

AFRA ÖRÜMCEK GİBİ YÜRÜMEKTEN KURTULDU

Afra Nur Özkan, doğduğunda 690 gram ağırlığındaydı. Sekiz aylıkken anne ve babası oturamadığını fark etti. Biraz daha büyüdüğünde "Tay tay dur, hadi at adımını" diye sevilirken o parmak uçlarında yürüyerek anne-babasının kucağına koşuyordu.

Baba İrfan Özkan, bu durumda bir gariplik olduğunu anlayıp kızını doktora götürdü. Doktorlar küçük kızın 'spastisite' hastalığına yakalandığını söyledi. Gün geçtikçe rahatsızlığı ilerleyen Afra Nur, dengesini kaybetmeye başladı. Ayakta duramayan minik kız adeta örümcek gibi yürüyordu.

Vücutta kas hareketlerini kontrol eden beyin bölgesinin harabiyeti sonucu gelişen 'Spastisite' Türkiye'de yaklaşık 500 bin kişiyi etkiliyor. Altı yaşındaki Afra Nur bu çocuklardan sadece biri. Ailesi tarafından yürüme problemi olduğu gözlenen ve 'dört bacağı varmış' gibi hareket eden küçük çocuk, Türkiye'de tek bir merkezde yapılabilen 'selektif dorsal rizotomi' yöntemiyle sağlığına kavuştu.

İrfan Özkan bir yakınının tavsiyesi ile Prof. Dr. Mehmet Özek'in adını öğrendi. Özek'e muayeneye giden küçük kız önce fizik tedavi gördü. Daha sonra Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Beyin Cerrahisi Bölümü'nde ameliyat oldu. Ameliyatı başarılı geçti ve zamanla iki ayağının üzerinde yürümeye başladı. Son muayenesine geçtiğimiz günlerde giden Afra Nur, artık kimsenin yardımı olmadan yürüyebiliyor. Sekiz aylıkken rahatsızlığı başgösteren minik Afra, "Yaşasın, artık tek başıma çikolata almaya gidebiliyorum." diyerek sevincini paylaşıyor. Evladı için evini fizik tedavi merkezi haline getiren baba Özkan ise, "Bu çocuklar hayatlarını sakatmış gibi başkalarına bağımlı olarak sürdürmemeli. Çaresi varken çaresiz kalmamalı.'' diyor. Bu hastalıkta ameliyat yönteminin çok bilinmediğine dikkat çeken baba Özkan, kızının ameliyat olmadan önce yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Arkadaşları eve geldiğinde, kızım onlarla oynarken yerde sürünüyordu. Bu bize çok dokunuyordu. Hiç yürüyemeyecek sanıyorduk.''

'Erken ameliyat çok önemli'

Prof. Dr. Mehmet Özek, Afra ile tanıştıklarında zorlanarak dizüstü durma becerisine sahip spastik bir çocuk olduğunu dile getirerek şunları aktardı: "Tutunup ayağa kalkabiliyor fakat bacaklarındaki aşırı spastisite nedeni ile parmak uçlarına basıp, ayakları makaslıyordu. Bu şekilde tek bir adım atma şansı yoktu. Hastalarda fizik tedavi ve erken ameliyat son derece önemli.'' Rizotomi ameliyatının Türkiye'de sadece kendi grupları tarafından yapıldığını vurgulayan Özek, ameliyatın hastanın duyu sinirleri üzerinde yapılan bir operasyon olduğunu belirtiyor. Bu tip ameliyatlarda nörofizyoloji teknisyeni, fizyoterapist ve çocuk beyin cerrahına ihtiyaç duyulduğunu kaydediyor.

Spastisite nedir?

Beyin veya omurilik dokusunda oluşan hasarla ortaya çıkan spastisite kaslarda meydana gelen sertlik olarak tanımlanıyor. Sertlik sonucunda hastanın hareket yetenekleri kısıtlanıyor. Ağrılı spazmlar ortaya çıkıyor. Hastanın yaşam kalitesi, eğitimi, bakımı ve meslek edinmesi zorlaşıyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2008 Pazartesi 02:08:04
Güncelleme :15 Aralık 2008 Pazartesi 02:55:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?