20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

'ROBOT CERRAH' İŞBAŞI YAPTI!

Türkiye’deki kamu hastaneleri içinde ilk robotik cerrahi cihazı Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete girdi. 2.5 milyon YTL mal olan robotun 4 interaktif kolu bulunuyor ve doktorlara 3 boyutlu görüş imkanı sağlıyor. İstanbul’da sadece özel bir hastanede daha alt modeli bulunan cihaz için hastalar sıraya girdi. 30 Temmuz’da ameliyatlara başlayan cihazını ilk hastaları arasında Memorial Sağlık Grubu’nun eski ortaklarından Ahmet Gür de bulunuyor. Prostat ameliyatı için bir aydır Amerika’ya gitmek için hazırlık yapan Gür, bu cihazın en son modelinin Türkiye’de olduğunu öğrenince gitmekten vazgeçti. Ameliyatını burada yaptırdı.

Yıllardır özel hastanecilik alanında çalıştığını anlatan Gür, ’’Türkiye’de önceden doktor yönünden değil de cihaz yönünden sıkıntı yaşanıyordu. Fakat artık özel yanında devlet hastanelerimiz de büyük mesafe aldı. Devlet hastanesinde ameliyat olmaktan büyük güven duyuyorum.’’ dedi. Cihazın Türkiye’de olduğunu Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Eyüp Gümüş’le yaptığı sohbet sırasında öğrenen Gür, ’’Eyüp Bey bana ameliyat için uzaklara gitmesine gerek olmadığını aynı cihazın kendi hastanelerinde olduğunu söyledi. Ben de gitmekten vazgeçtim.’’ dedi. Dün girdiği ameliyatı başarılı geçen Gür, bu konuda devlete çok teşekkür ediyor. ’’İnsanımız için büyük hizmet’’ ifadesini kullanıyor. Geçen yıl Memorial Sağlık Grubu ortaklığını devrettiğini belirten Gür, ’’Önceden özel hastanelerde teknolojik yatırım çok iyiydi. Orada yoksa ameliyat için dışarıya gidilirdi. Ama artık devlet hastanelerim de en az özel hastanelerimiz kadar teknolojik alt yapıya sahip.’’ şeklinde konuştu. Gür’ün ameliyatına Başhekim Eyüp Gümüş’ün yanı sıra ABD Cleveland Klinik’ten Robotik Cerrahi Bölüm Başkanı Lübnanlı doktor Prof. Dr. Cihat Kavouk da eşlik etti.

’Doktorlar oturarak ameliyat yapıyor’

Bu teknolojiyi hastanelerine getirmekten büyük mutluluk duyduklarını belirten Hastane Başhekimi Eyüp Gümüş, cihaz sayesinde fazla ekibin ameliyata girmesini önlendiğini belirtti. Robotun, kollarının açtığı 1-1,5 cm deliklerden içeriye yerleştirildiğini söyleyen Gümüş, doktorun ’’konsol’’ denilen üniteye oturur şekilde kumanda ederek ameliyatını gerçekleştirdiğini anlattı. Uygulama enfeksiyon riskini ortadan kaldırarak, hastanın daha erken iyileşmesini sağlıyor. Cihaz için doktor ve hemşireler yurt dışında eğitime gönderildi. ABD’de bu ameliyatların yaklaşık 30 bin dolara yapıldığına dikkat çeken Başhekim Gümüş, sosyal güvencesi olan bir hastaya robotik cerrahi ameliyat farkının 2 bin YTL civarında olduğunu söyleyerek, ’’Ancak ileride bu fark alınmayabilir.’’ dedi.

Robot prostat, böbrek, böbrek üstü kanserleri ile jinekolojide rahim ve over kanserlerinde yaygın olarak kullanılıyor. Yine kadınlarda idrar kesesi sarkmalarında da uygulanan cihaz, normalden daha büyük gösterdiği için kanserli dokunun çıkartılmasında büyük kolaylık sağlıyor. Robotik cerrahi cihazından ABD’de 500 tane, Yunanistan’da 12 tane bulunuyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2008 Salı 08:52:08
Güncelleme :17 Ağustos 2008 Pazar 05:16:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?