19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

10 yıldır Van'a ameliyata gidiyor

10 yıldır İstanbul'dan Van'a kalp ameliyatı yapmaya gidiyor

Doğu'daki illerin kaliteli sağlık hizmeti alabilmesi için devlet kadar fedakar doktorlar da çaba gösteriyor. Türkiye'nin en büyük kalp hastanelerinden Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Cevat Yakut bunlardan biri.

Yakut, bölgenin ihtiyacı olan kalp ameliyatlarını gerçekleştirmek için 10 yıldır İstanbul'dan Van'a gidiyor. Üstelik Van Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaptığı ameliyatlar için tek kuruş para almıyor. Kentte alanında birçok uzmanın ye tişmesine de yardımcı oluyor. Onun başlattığı projeyle sadece geçen yıl 360 kişi ameliyat olmuş. Profesör, "Bütün bunları Allah rızası için yapıyorum. Gerisine de ihtiyacım yok." diyor.

Çalışma azmiyle meslektaşlarına örnek olan Prof. Dr. Cevat Yakut'un Doğu'ya yolculuk hikâyesi 1999 yılına dayanıyor. Devlet Doğu'daki vatandaşların daha iyi sağlık hizmeti alabilmesi için bir gönüllülük projesi başlattı. Yakut'a da Van'da kalp-damar cerrahisi kliniği açma görevi verildi. Bu görevi sevinerek kabul eden profesör, ilk iki yıl her hafta, sonrasında ise 15 günde bir bu şehre gitti. Bu sürede İstanbul'da başhekimlik görevini devam ettiriyor, cuma günü Van'a gidip, pazar akşamı yaşadığı kente dönüyordu. Pazartesi sabahı da esas görevi olan başhekimliğe devam ediyordu.

On yıl süreyle hafta sonlarını Van'da kalp ameliyatları yaparak geçiren Yakut, bu görev için devletten gidiş-geliş masrafları hariç tek kuruş para almamış. Doğu insanının yıllarca ihmal edildiğine dikkat çeken Yakut, böyle fedakarlıklar yapılmadığı müddetçe sorunun çözümünün yetersiz kalacağı kanaatinde.

Yardımsever doktor çalışma ilkesini şu sözlerle anlatıyor: "43 yıllık meslek hayatım boyunca kamu parası dışında tek kuruş almadım. Devlete tam gün hizmet ettim. İçimden bir an bile bu işten para kazanayım düşüncesi geçmedi. Allah rızasına çalışan bir adamım. Şimdiye kadar para karşılığı ameliyat yapmadım." Yaşadığı yüksek tempodan bir gün bile rahatsız olmadığını ifade eden kalp cerrahı, şöyle devam ediyor: "Bölge insanının şifa bulması benim için en büyük mutluluk oldu. Doğu Anadolu ve Güneydoğulu hastalar büyük illere gitmeden Van'da ameliyat olabiliyordu. Ayrıca birçok değerli hekim bu yolla yetişti. Faydalı işler yapmaya başladı."

67 yaşındaki Cevat Yakut, önümüzdeki ay emekli olacak. Ancak görev verilmesi halinde Van'a ya da başka bir ile gitmeye her zaman hazır olduğunu vurguluyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2009 Perşembe 02:57:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?