28
Mayıs
2024
Salı
SAĞLIK

100 havuzun 15'i pis

Yaz döneminde tatile gitme imkanı bulamayanların kurtarıcısı havuzlar oldu. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi havuzlara olan ilgiyi artırdı. Hafta sonları büyük kentlerdeki havuzlarda kalabalıktan neredeyse suyu bile görmek imkansız hale geldi. Ancak hijyen kurallarına uyulmaması havuzlardaki kirlilik oranlarını had seviyeye çıkardı. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün havuzların ne kadar kirli olduğunu gösteren raporları ürkütücü.

İstanbul'daki havuzları mercek altına alan İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin 15 günde bir havuzlarda numune alarak yaptığı incelemede suların bakteri kaynadığı ortaya çıktı. Kirli havuzlar arasında sosyetenin uğrak yeri olan beş yıldızlı otellerin havuzları da yer alıyor.

Temmuz ayında 414 havuzdan alınan su numunelerinin değerlendirmesi sonucunda bunlardan 60 tanesinin suyu TSE standartlarına uygun bulunmadı. Analiz sonucu, sakıncalı işletmelere önce uyarı yapıldı. Uyarının ardından gerekli tedbirleri almayan işletmelere faaliyetten men cezası verilebilecek.

Bir kişi, 600 milyon bakteri yayabiliyor

İDEAL bir havuz suyu temiz olmalı, içme suyu niteliklerini taşımalı ve bu özelliklerin sürekli olarak korunması sağlanmalı. Havuz suyuna her sağlıklı insanın vücudundan organik ve anorganik maddelerle mikroorganizmalar yayılır. Yağ, ter, burun-boğaz mukusu, salya, idrar bileşenleri, kozmetik ürünleri, güneş yağları ve sabun artıkları bunların başında geliyor.

HER havuzda yüzen kişi suda çözünmeyen kirliliklerin yanında bir dalışta 600 milyon bakteri, mantar ve parazit mikrobunun havuz suyuna karışmasına yol açıyor. Bunun dışında çevreden gelen toz gibi unsurlarl mikroorganizmalar da suya karışıyor. Ekipler, havuz suyunda, koliform, toplam bakteri, Eschepihia coli, Serbest Kloru kontrol ediyor.
Akşam
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2006 Pazar 05:09:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?