16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

1147 kişiye 1 hemşire düşüyor

Türk Sağlık-Sen'in araştırmasına göre, Türkiye'de bir hemşireye 1147 kişi düşüyor. Araştırmaya göre, Sağlık Bakanlığı 2006 yılında bir hemşire kadrosu bile istihdam etmedi, çok sayıda sözleşmeli hemşireyi göreve başlattı.

Hemşireler haftası (12-18 Mayıs) öncesinde Türk Sağlık-Sen'in hazırladığı raporda bir hemşireye düşen nüfusun, hemşirelerin aldıkları maaşlar ve çalışma ortamlarında karşılaştıkları zorluklarla ile ilgili çarpıcı bilgilere yer verildi. Rapora göre Türkiye'de Sağlık Bakanlığına bağlı olarak 63 bin 603 hemşire görev yapıyor. Bakanlığa bağlı olarak görev yapan hemşireler dikkate alındığında bir hemşireye 1147 kişi düşüyor.

Raporda yer alan bilgilere göre Sağlık Bakanlığı 2006 yılında KPSS ile bir hemşire kadrosu bile istihdam etmezken, sözleşmeli olarak 6 bin 574 hemşireyi göreve başlattı. Raporda son yıllarda hemşirelerin çalışma koşullarının olumsuzluğu ve maaşlarında gerekli iyileştirmelerinin yapılmaması nedeniyle hizmet sürelerini tamamladıklarında emekli oldukları ifade edildi. Öte yandan 2000 yılında 692, 2001 yılında 530 hemşire Sağlık Bakanlığından emekli olurken, 2005 yılında bu rakam 1212'ye, 2006 yılında ise 1148'e çıktı.

“Hemşireler şiddete maruz kalıyor”

Raporda Sağlık personelinin maruz kaldığı şiddetten doktorlardan sonra en fazla etkilenen meslek grubunun hemşireler olduğu belirtildi. Hemşirelere yönelik sadece 2006 yılında kayıtlara geçen ve medya aracılığıyla kamuoyuna yansıyan yaklaşık 500 şiddet vakasının yaşandığı belirtildi. Ayrıca raporda, hemşirelere hastanelerde hastalar ve hasta yakınları tarafından özellikle hasta odalarında şiddet uygulandığına dikkat çekildi.

Sağlık personelinin görev dışı çalıştırılmasının en sık hemşirelerde yaşandığının belirtildiği raporda, hemşirelerin sekreterlik, kayıt memurluğu gibi alan dışı görevlerde istihdam edildiği kaydedildi. Hemşirelerin genelgeye rağmen hapishanelerde üst aramasında görevlendirildikleri de belirtildi. Ayrıca hemşireler yasasında son yapılan değişiklikle “Hemşirelerin çalışma alanlarına, pozisyonlarına ve eğitim durumlarına göre görev, yetki ve sorumlulukları Sağlık Bakanlığı'nca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir” denilerek Bakanlığın görev alanları ile ilgili yönetmelik çıkarmasının istendiği kaydedildi. Fakat Sağlık Bakanlığının bu konuda hazırlık bile yapmadığına dikkat çekildi. Bu uygulamalara son verilmesi için bakanlığın bu yönetmeliği bir an önce çıkarması gerektiği ifade edildi.

Avrupalı hemşireler türk hemşirelerden 6 kat fazla maaş alıyor

Raporda ayrıca Avrupalı hemşirelerin Türk hemşirelerden 6 kat daha fazla maaş aldığı vurgulandı. Türkiye'de hemşirelerin durumu ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci hemşireler sorunlarının bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade ederek, “Hemşirelerimiz, şiddete uğruyor, görev dışı alanlarda çalıştırılıyor. İş güvencesinden yoksun bırakılarak sözleşmeli çalıştırılmaya mahkum edilmek isteniyor. Fakat yetkililer tüm bu sorunlara kulak tıkıyor. Hemşirelerin sorunlarını görmezden geliyor. Yılın hemşiresini, ebesini ödüllendirmek güzel bir davranış ama hemşirelerin ve ebelerin 1 yılda karşılaştığı sorunları çözüme kavuşturmak daha önemlidir. Sorumluluk sahibi olan ve yetkiyi ellerinde bulunduranlarında yapması gereken budur. Hemşirelerimizin sorunları çözülmeli, iş güvencesiz çalıştırılmaya son verilerek farklı istihdam modelleri terk edilmeli, tüm hemşirelerimize ve sağlık çalışanlarımıza kadro verilmelidir. Bir an önce gerekli yönetmelik çıkarılarak hemşirelerin görev alanları ve sorumlulukları belirlenmelidir” dedi.

anka
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2007 Cumartesi 13:54:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?