25
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

26 milyon korkusu!

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu (TKASK) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, “Dünya genelinde 2030’da 26 milyon yeni kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşılacağı tahmin edilmektedir” dedi.

Kutluk, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de her yıl 200 bin yeni kanser vakasının ortaya çıktığını vurgulayarak, kanserin, korunabilir, erken tanınabilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkati çekti. Dünya Kanser Savaş Örgütü (UICC) Yönetim Kurulu üyesi de olan Kutluk, bu yıl tüm dünyada, 100’den fazla ülkede 300’ün üzerinde üye kuruluşu bünyesinde toplayan kansere karşı küresel savaşta en önde gelen uluslararası sivil toplum kuruluşu olan UICC önderliğinde ‘Kanser önlenebilir’ sloganıyla kampanyalar yapıldığını söyledi.

Dünyada her yıl 12 milyon kişiye kanser tanısı konulduğunu ve 7.6 milyon kişinin kanserden yaşamını yitirdiğini belirten Kutluk, “Önlem alınmazsa, dünya genelinde 2030’da 26 milyon yeni kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşılacağı tahmin edilmektedir” diye konuştu.

Yüzde 40’ı önlenebilir
Kanserlerin yüzde 40’ının potansiyel olarak önlenebilir olduğuna dikkati çeken Kutluk, bu nedenle kansere yakalanma riskini artıran faktörlerden uzak durulması gerektiğini söyledi. Kansere neden olan etmenlerin başında tütün ve tütün mamullerinin kullanımının geldiğini, alkol tüketimi, sağlıksız ve dengesiz beslenme ile birlikte hareketsiz yaşamanın çok önemli olduğunu ifade eden Kutluk, “Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, aşırı güneşe maruz kalma ve obezite ile ilişkili kanserler, bu risk faktörlerinden kaçınılması yanında sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite gibi sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesi ile önemli ölçüde azaltılabilmektedir” diye konuştu.
Tüm kanserlerin üçte birinin tütünle ilişkili olduğunu vurgulayan Kutluk, akciğer kanserlerinin yüzde 80 -90’ının ve kanserden ölümlerin üçte birinin nedeninin tütün ve tütün ürünleri olduğunu söyledi.
Dünyada her yıl yaklaşık 160 bin, Türkiye’de ise 3 bin çocuğa kanser tanısı konduğuna ve bunlardan yüzde 80’inin tedavi edilebildiğine dikkati çeken Kutluk, “Dünyada kansere yakalanan 160 bin çocuğun 90 bininin kurtarılabileceği halde hayatını kaybettiği unutulmamalı” dedi. Gelişmiş ülkelerde kanserli her dört çocuktan üçünün teşhisten sonraki beş yıl içinde sağlığına kavuştuğunu belirten Kutluk, gelişmekte olan ülkelerde kanser teşhisi konulan her iki çocuktan birinin geç teşhis ya da tedavi görme şansı bulamaması nedeniyle öldüğünü hatırlattı.

İlk sırada lösemi var
Kutluk, çocuk kanser türleri arasında ilk sırayı löseminin aldığını ve Türkiye’de görülen 3 bin çocukluk çağı kanserinin dörtte birini löseminin oluşturduğunu anlattı.

AA
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2010 Çarşamba 17:29:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa duru IP: 88.224.124.xxx Tarih : 4.02.2010 21:22:58

birtaraftan  kanserle  mücadele  edeceksin  bir taraftan  tütün  ve  mamuleriyle  mücadele  edeceksin  2.5  milyar  doları  azamiye  çekeceksin  ama  bir taraftanda   siyanüre  müsade  edeceksin   bu  mücadele  niğde  ulukışla  hasan  gazi  köyü  dahil  12   köyle  olmaz  bu  köye  siyanürü  sokacaksınız   iç  anadolu  bölgesi  kanserin  yuvası  olduğunu  bile bile  bu  fabrikayı  kuracaksın  ondan  sonrada  kanserle  mücadele  vereceksin  bu  halk  inanacak    kimse  inanmaz   ama  inandığımız   bir şeyvar  5yıl  sonra  bu  2.5   ----5 milyar dolar  olursa  hiç  şaşmam   teşekkürler