25
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

39 milyar $'lık operasyon!

İsviçreli ilaç üreticisi Novartis, göz sağlığı ürünlerinde dünyanın en büyük firması olan Alcon’u 39.3 milyar dolara yiyecek devi Nestle’den satın alıyor.

2008’de Nestle’den 10.4 milyar dolara yüzde 25 Alcon hissesi alan Novartis, şimdi de yüzde 52 hisse daha alarak payını yüzde 77’ye çıkaracak ve şirket yönetimini de eline geçirecek. Novartis, yüzde 52 hisse için 28.1 milyar dolar öderken azınlık hissedarlarının elindeki yüzde 23’lük hisse için de 11.2 milyar dolar vereceğini açıkladı.

Novartis Başkanı Daniel Vasella, dünya nüfusunun hızla yaşlanması nedeniyle göz hastalıklarının arttığını ve göz sağlığının ilaç sektörü içinde çok büyüdüğünü söyledi. Vasella, “Alcon’u almamız bizi stratejik olarak güçlendirecek. Birlikte araştırma ve geliştirme kapasitemiz de çok artacak” dedi. Cerrahi ekipmanlar, kontakt lens solüsyonları ve göz sağlığı ürünleri üreten Alcon’un dünya çapında 15 bin çalışanı bulunuyor.

Operasyonun ardından Novartis ve Alcon, dünya göz sağlığı sektörünün yüzde 70’ine sahip olacak. Nestle’nin de aldığı parayla yiyecek sektöründe satın almalar yapması bekleniyor.

 

Yayın Tarihi : 5 Ocak 2010 Salı 19:58:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?