22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

40 bin hasta böbrek bekliyor

Uzmanlar son dönem böbrek yetmezliğine ulaşan hastalarda, ideale en yakın tedavinin böbrek nakli olduğuna, bunun sağlanması için de organ bağışının artırılması gereğine dikkati çekerken, Sağlık Bakanlığının verileri Türkiye'nin bu konuda gelişmiş ülkelerin çok gerisinde kaldığını ortaya koyuyor.

Organ bağışı açısından dünyada en yüksek orana sahip İspanya'da milyon nüfusa 35.1 donör düşerken, Türkiye'de bu rakam 2.2'de kalıyor.

Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Kurulu Başkan Yardımcısı ve Organ Nakli Koordinatörleri Bilim Kurulu Başkanı Operatör Dr. Ata Bozoklar, Türkiye'de böbrek bekleyen 40 bin dolayında hasta bulunduğunu bildirdi.

Bir hastanın devlete 5 yıllık maliyetinin 287 bin dolar, 40 bin hastanın ise toplam 8 milyar dolar olduğunu anlatan Bozoklar, "Bu 40 bin hastaya şimdi hemen nakil yapılsa ülke her yıl 1 milyar dolar kazanır. Hastaların yaşam kalitesi de artar. Bu nedenle organ bağışı mutlaka artırılmalıdır" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığının verilerine göre, 2005 yılında hem canlı hem de kadavradan olmak üzere, toplam 926 hastaya böbrek nakli yapıldı. 

"Dünya Böbrek Günü" kutlanacak

"Kendi küçük ama işlevi büyük" organlardan biri olarak kabul edilen böbreğin önemine dikkat çekmek için yarın "Dünya Böbrek Günü" yların kutlanacak.

Uluslararası Nefroloji Derneği (ISN) ile Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonunun (IFKF) ortak girişimiyle ilk kez geçen yıl kutlanmaya başlanan Dünya Böbrek Günü'nün bu yılki teması "Böbrek hastalığı sık görülür, tehlikelidir ve tedavi edilebilir" olarak belirlendi.

Dünya genelinde 500 milyondan fazla insanın böbreklerinde hasar olduğu, farklı kıtalardan ve ırklardan yaklaşık her 10 yetişkinden birinde çeşitli tiplerde böbrek hasarı görüldüğü belirtildi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Ünitesi Öğretim Üyesi ve Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Arıcı, Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Türkiye'de 1996 yılında 9 bin 855 olan diyaliz hastası sayısının 10 yıl içerisinde 38 bin 235'e yükselerek, yüzde 300'ün üzerinde artış gösterdiğini anlattı.

Arıcı, kronik böbrek hastalığı açısından en önemli uyarı işaretlerini şöyle sıraladı:
-"Kan basıncının birden bire ve şiddetli yükselmesi,
-Sıvı alışkanlığından bağımsız olarak geceleri idrara çıkmaya başlanması,
-İdrarda kan görülmesi veya idrar renginin çay rengine benzer şekilde koyulaşması,
-Ateşle birlikte böğür ağrısı ve idrar yaparken ağrı olması,
-Sebebi açıklanamayan halsizlik ve yorgunluk hali bulunması."

Kronik böbrek hastalığının bir numaralı nedeninin diyabet, yani şeker hastalığı olduğuna dikkati çeken Arıcı, Türkiye'deki 5 milyon diyabet hastasının neredeyse yarısında böbrek hastalığı görüldüğünü söyledi.



aa
Yayın Tarihi : 7 Mart 2007 Çarşamba 11:36:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?