19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

40 bin kişi böbrek bekliyor

Türkiye'de, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamaması nedeniyle hayatlarını kısa süre içinde kaybediyor.

Gelişmiş ülkelerde organ bağışı yapan kişilerin sayıları yüz binlerle ifade edilirken, Türkiye genelinde 2002-2006 yılları arasında toplam 16 bin 547 kişi organ bağışında bulundu.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 40 bin kronik böbrek hastası bulunuyor. Bu hastaların yaklaşık 34 bini haftanın 3 günü diyaliz cihazına bağlı olarak böbrek nakli bekliyor.

Türkiye'de diyaliz hastası sayısının önceki yıla göre artış oranı yüzde 10 olarak belirlenirken, bir yılda böbrek hastalarından sadece 950'sine böbrek nakli yapılabiliyor.

Esenler Hayat Hastanesi Hemodiyaliz Sorumlu Uzmanı Dr. Hakan Yılmaztürk, gece sık idrara kalkanların mutlaka kontrolden geçmeleri gerektiğine işaret ederek, organ bağışı sorunu nedeniyle böbrek nakillerinin çoğunun akrabalar arasında gerçekleştiğini söyledi.

Yılmaztürk, toplumda tek böbreğe sahip bir çok insan bulunduğuna dikkat çekerek, tek böbrekli olmanın sakıncası olmadığını kaydetti.


aa
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2006 Cuma 10:47:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?