20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

5.700 yıllık tanışıklığımız var!

Birçok ölümcül hastalığa zemin hazırlayan ve düzenlenen yeni kanun tasarısıyla birçok mekanda içilmesi yasaklanan sigarayla insanoğlu 5 bin 700 yıl önce tanıştı. İlk zamanlar tören ve büyü yaparken kullanılan tütün, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinin ardından tüm dünyaya yayıldı.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi tarafından çıkarılan Meram Tıp Sağlık Dergisinde yayınlanan bilgilere göre, sigara içmenin orjini milattan önce 3 binli yıllara kadar dayanıyor. Elde edilen verilere göre, o tarihlerde Mısır ve Güney Amerika'daki Maya Uygarlığı'nda yapılan dini ve resmi törenlerde ve ayrıca büyü ve sihir yapmak için kurutulmuş bitkilerin yakılarak tütsü olarak kullanıldığı tespit edildi.

15. yüzyılın sonlarında ise Kristof Kolomb, Amerika kıtasını keşfettiğinde Amerika yerlilerinin "Tobaccos" adını verdiği bir bitki yaprağını sararak yakıp dumanını içlerine çektiklerini ve bu dumanın insana keyif verdiğini gördü. Kolomb, faydalı olur düşüncesiyle bu bitkinin tohumlarını alarak denizciler vasıtasıyla diğer ülkelere yayılmasına neden oldu. Daha sonra tüm dünyaya yayılan tütün bitkisi yetiştirilip ilk olarak küçük tesislerde daha sonra ise kurulan büyük fabrikalarda sigaraya dönüştü.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2003 yılı verilerine göre, dünyada 1.3 milyar kişinin sigara içtiği ve bu rakamın günümüzde daha da artmış olabileceği belirtiliyor. Yılda 4.9 milyon kişi ve her 8 saniyede bir kişi sigaradan kaynaklanan bir hastalıktan hayatını kaybederken, gerekli önlemlerin alınmaması halinde 2020 yılında 10 milyon kişinin sigaradan kaynaklanan bir hastalık nedeniyle öleceği ifade ediliyor. Her yıl 100 bin kişinin erken yaşta sigaradan hayatını kaybettiği ülkemizde ise, gerekli tedbirler alınmadığı taktirde 20 yıl içinde bu rakamın 250 bine çıkacağı dile getiriliyor. Bu rakam trafik kazaları, terör, iş kazaları nedeniyle yaşanan ölümlerden 5 kat fazla olduğu vurgulanırken, Dünya Sağlık Örgütü dünyadaki en büyük sağlık sorununun sigara olduğunu ilan etti.

Yapılan araştırmalarda dünyada en çok sigara tüketen ülke 385 milyon sigara tiryakisi ile Çin olurken, bu ülkede her yıl 750 binden fazla kişi sigaranın yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. 1993 yılında Dünya Bankası'nın sigaranın yol açtığı maddi zararları ele aldığı araştırmasına göre ise hastalık, iş kaybı, kaza ve yangınlar nedeniyle dünya bütçesi her yıl net 200 milyar dolar kaybediyor. Türk Kardiyoloji Derneği'nin araştırmasına göre ise Türkiye'de yetişkin erkeklerin yüzde 59.4'ü, yetişkin bayanların ise yüzde 18.9'u sigara kullanıyor. 2000 yılındaki taramalara göre ise erkeklerde sigara içme oranı yüzde 11 azalırken, kadınlarda ise artış gözlendi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2008 Cumartesi 12:21:49
Güncelleme :5 Ocak 2008 Cumartesi 12:24:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?