29
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

5 milyon Türk tehlikede!

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Temiz Nefes Sigarasız Yaşam Derneği Başkanı Doç. Dr. Celal Karlıkaya, önümüzdeki 25 yılda 5 milyona yakın Türk'ün sigaradan öleceğini öne sürdü.

Karlıkaya, sigaranın kanser, nefes darlığı, kalp, beyin ve damar hastalıkları gibi 20'den fazla öldürücü ve 50'nin üzerinde öldürücü olmayan hastalığın kaynağı olduğunu bildirdi. Karlıkaya, 2005 yılında dünya genelinde 5 milyon, Türkiye'de ise 100 bin kişinin sigaradan hayatını kaybettiğini dile getirdi.

YILDA 240 BİN KURBAN

Karlıkaya, bu sayının 2030 yılına kadar her yıl dünyada 10 milyon, Türkiye'de ise 240 bin kişiye yükseleceğinin tahmin edildiğini ifade etti. Bunun ülkemiz ekonomisine 1,5 trilyon dolara mal olacağının altını çizen Karlıkaya, sigaranın bir ekonomik kriz nedeni olduğunu vurguladı.

Karlıkaya, gittikçe artan bilimsel araştırma ve bilgiler, son yıllarda kabul edilen yeni tütün mücadele kanunları, uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlüklükler ve Sağlık Bakanlığınca ortaya konulan Ulusal Tütün Kontrol Programı ve Eylem Planı'nın uygulanması gerektiğini anlattı.

Bugün
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2008 Pazar 03:56:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?