26
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

6 milyon kişi bağışıklı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de 4 milyon kişinin domuz gribine yakalandığını, 2 milyon kişinin de doz gribi aşı yaptırdığını bildirdi. Bu çerçevede, Türkiye'de hastalığa karşı bağışık hale gelen kişi sayısı 6 milyona ulaştı. Bakanlık, bu sayının yeterli olmadığının altını çizdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, gribe karşı bağışıklığın hastalığı geçirmek veya aşı olmak suretiyle oluştuğuna dikkat çekildi. Hastalığın genellikle hafif ve orta şiddette seyretmekle birlikte, ciddi hastalık ve ölüm riskinin de bulunduğu belirtilen açıklamada, "Bu sebeple aşılanma, kişileri hastalıktan koruduğu gibi, salgının yayılım hızını da azaltan en uygun yoldur." denildi.

Pandemi başlangıcıdan bu yana Türkiye'de yaklaşık 4 milyon kişinin hastalıkla karşılaştığının hesap edildiği kaydedilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Yaklaşık 2 milyon doz aşı uygulaması gerçekleştirilmiştir. Böylelikle ülkemizde hastalığa karşı bağışık hale gelen kişi sayısının 6 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu sayı hastalığın yayılım hızının kesilmesi için yeterli değildir. Bu sebeple aşılanmanın kişisel ve toplumsal korunma için artarak devam etmesi çok önemlidir. Hastalığın mevsimsel özelliği nedeniyle kış sonrasında azalması ve bir dahaki sonbaharda tekrar artma eğilimine girmesi beklenmektedir."

Hastalığın tüm illerde görüldüğü ifade edilen açıklamada, tüm şehirlerde virüs nedeniyle hayatını kaybeden kişiler bulunduğu aktarıldı. Hastalığın her yaş grubunda görülmekle birlikte daha sık olarak çocuk-genç ve orta yaş nüfusta görüldüğü vurgulandı. Yaşlıların daha az hastalanmakla birlikte, hasatlığı daha şiddetli geçirdikleri kaydedildi. Açıklamada, "Hastalık; gebe ve lohusalar, kronik hastalığı bulunanlar ve okul öncesi çocuklarda daha fazla ölüme yol açmaktadır." denildi.

HAYATINI KAYBEDENLERİN ÜÇTE BİRİ 50 YAŞ ALTI

Bakanlık, hayatını kaybedenlerin üçte birinin 50 yaş altında ve sağlıklı olduğu bilinen kişiler olduğuna dikkat çekti. Türkiye'deki haftalık ölüm sayılarının, hastalığın yayılma eğilimine paralel olarak belirli bir düzeyde seyrettiği ve nüfusa oranının diğer ülkelerle benzer seyrettiği ifade edildi.

Halen pandemik grip sebebiyle hastanelerde yatan hastaların 181'inin takip ve tedavisinin yoğun bakım ünitelerinde devam ettiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca şu görüşlere yer verildi:

"Pandemi aşısı dünyada 100 milyonun üzerinde uygulanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamalarına göre aşının yan etkileri mevsimsel grip aşısıyla benzerdir. Ülkemizde de yaklaşık 2 milyon doz aşı uygulanmış ve ciddi yan etkiye rastlanmamıştır. Son günlerde vatandaşlarımızın aşıya artan talepleri tüm sağlık kuruluşlarında ve bütün yaş gruplarına aşı yapılması suretiyle karşılanmaktadır. Aşılama ile ilgili herhangi bir aksaklık meydana gelmemesi için gerekli hazırlıklar yapılmıştır. Vatandaşlarımızca tespit edilen bir aksaklık olduğu takdirde ALO 184 SABİM hattı aranabilir. 10 yaş altında olup ilk aşı dozlarının üzerinden en az 3 hafta geçmiş olan çocuklarımızın ikinci doz aşılarını yaptırmaları önem arz etmektedir. Okul çağında olan ve velileri tarafından aşılanmaları uygun görülen çocuklarımızın okullarda aşılanmalarına sağlık ekiplerince devam edilmektedir. Ülkemizde hastalık aktivitesi devam etmekte olduğu için vatandaşlarımızın gecikmeksizin aşılanmaları önemlidir. Aşı uygulaması sonrasında hastalıktan koruyucu bağışıklığın oluşması ortalama 10-14 gün sürdüğünden, aşı olanların kişisel korunma önlemlerine riayet etmeleri gereklidir. Aşı aile hekimliklerimiz, sağlık ocaklarımız ve bütün hastanelerimizde ücretsiz olarak uygulanmaktadır."
 

Zaman
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2009 Çarşamba 20:59:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 78.175.28.xxx Tarih : 25.12.2009 12:55:23

dünyada 100 milyon uygulandıysa komik  bir rakam zaten türkiyedeki vakalar  şüpheli genelde amerikanın kullandığı hava sahası nerede ise o illerde domuz gribinden ölüm var bence havadan başka bir virüs atılıyor çin amerikaya ait bir uçak yakaladı ve bu uçak çin üzerine  h1N1 virüsüne benzer bir virüsü havadan çin  yaymaktaymış mesela balıkesir üzerinde uçuş hattı yok sadece askeri uçaklar uçuyor bu ilde çok insan yaşamasına ve sürekli bu insanların seyahat etmesine rağmen ölüm yok  yani turizm bölgelerinde değilde bu virüsün kuş uçmaz kervan geçmez yerlerde insan ölümüne yol açması garip ve düşündürücü mesela benim bulunduğum ilçede yunanistandan her hafta 1000 kişi gelir gider yabancı ve yerli turistleri saymıyorum onlarla herhafta  ayda 10 bin kişi girer çıkar ama ölüm yok birde burada chp belediye başkanı var yani ölümlerin akp yönetimindeki yerler de  olması ayrıca dikkat çekilmesi gereken bir husus