16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

65 yaş üzerine grip aşısı ücretsiz

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Badur, kış aylarında grip hastalığının sık görüldüğüne dikkat çekerek, yaşlılar ve kronik hastaların aşı yaptırması uyarısında bulundu.

Badur, 65 yaş üstü kişilere bu aşının ücretsiz yapıldığını hatırlatırken, '65 yaş üstü diyabet, astım, tansiyon gibi rahatsızlıkları bulunanlarda gribin ölümcül tehlike oluşturabileceğini' söylüyor.

Avrupa'da yaşlılar arasında grip aşısı yapılma oranı yüzde 70'lerde seyrederken, Türkiye'de bu rakam, ücretsiz olmasına rağmen yüzde 11'leri geçmiyor. Sağlık Bakanlığı'nın, bölgesel yaptığı araştırmalarda vatandaşın bu konuda haberdar olmadığı ortaya çıktı. Bakanlık yetkilileri, 65 yaş üzerinde herhangi bir sosyal güvencesi ya da yeşil kartı bulunanların aşıyı ücretsiz yaptırabileceğini ifade ediyor. Bu konuda bir rapor veya ciddi bir inceleme de istenmiyor. Bu kişiler, doktorun vereceği reçeteyle nüfus cüzdanlarını göstererek herhangi bir eczanede aşı yaptırabiliyor.

Gribin tek başına ölüm sebebi olmadığını; fakat bu yaş gruplarında sürekli rahatsızlığı bulunanlarda tetikleyici etkisinin olduğunu aktaran Prof. Dr. Selim Badur, "Aşılar koruyucu tedavide çok önemli. Hastalığa yakalanmadan tedaviyi mümkün hale getiriyor. Diğer türlü hastalığa yakalanmak, hem maddi hem de manevi bir yük getiriyor." diyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 13:54:01
Güncelleme :4 Aralık 2007 Salı 14:08:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?