26
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

700 bin kalp hastası var

Türkiye’de 700 bin kalp hastası var

Akdeniz Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Bayezid, her yıl 2 bin 500 Türk hastanın kalp yetmezliğinden öldüğünü söyledi
Akdeniz Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Bayezid, Türkiye’de 700 bin kronik kalp hastası bulunduğunu ve her yıl bu kişilerden 2 bin 500’ünün kalp yetmezliğinden yaşamını yitirdiğini söyledi.

Kalp nakli ihtiyacı
Akdeniz Böbrek Hastaları ve Organ Nakli Sosyal Yardımlaşma Derneği yöneticilerinin ziyaretinde konuşan Bayezid, “Türkiye’de kalp nakli önemli bir ihtiyaç. Böbrek nakli bekleyen hastalar diyalizle hayatını devam ettiriyor. Yapay kalp ya da yardımcı destek sistemlerini sosyal güvence karşılamıyor. Hastayı kaybedebiliyoruz. Bu çok önemli bir sorun” dedi.
Türkiye’de 700 bin kalp yetmezliği hastası bulunduğuna dikkat çeken Bayezid, “Dünyada son dönem kalp yetmezliği nedeniyle her yıl 100 bin hasta kaybediliyor ve bunlardan ne yazık ki 2 bin 500’ü Türk hasta” diye konuştu.
Kalp naklinin artırılması gerektiğini vurgulayan Bayezid, Akdeniz Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi’nde yılda 350’den fazla açık kalp ameliyatı yapıldığını, yaptıkları kalp naklinin de bu yılın beş ayında sadece dört olduğunu söyledi
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 20:56:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?