16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

9 kollu ilaç çetesi

Çalıntı ve son kullanma tarihi geçmiş olanlarla, anlaşmalı doktorlara yazdırdıkları ilaçları paketleyerek yeniden piyasaya süren ilaç şebekesinin, doktorları maaşa bağladığı, ayrıca 5 yıldızlı lüks otellerde tatil yaptırdıkları ve pahalı hediyeler aldıkları ileri sürüldü. 

Çetenin ayrıca çok iyi bir şekilde organize olduğu ve 9 ayrı koldan faaliyeti yürüttüğü ortaya çıktı. Gözaltına alınan, İşçi Partisi (İP) Maltepe İlçe Başkanı Ş.C.'nin de şebeke tarafından hazırlanan ilaçları anlaşmalı eczanelere verdiği iddia edildi.

77 kişi sorgulanıyor
Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü "İksir operasyonu" kapsamında İP Maltepe İlçe Başkanı Ş.C.'nin de gözaltına alınmasıyla, Emniyet'te sorgulanan zanlıların sayısı 77 oldu. Bu zanlıların biri profesör, 7'si doktor, 15'i de eczacı. Liderliğini sağlık şirketi sahibi Mehmet Kumanlı'nın yaptığı vurgun şebekesinin, kendileriyle ilişkide olan doktorları tatile gönderdiği, pahalı hediyeler aldığı ve kredi kart borçlarını ödediği ileri sürüldü. 

Ele geçirilen uzun namlulu silahların balistik verilerinin tüm yurda gönderildiği ve İstanbul'da herhangi bir olayda kullanılmadıkları belirlendi. Şebekenin çok kârlı olan ilaç sektörüne mafya ve yasadışı terör örgütlerinin tehditle girme istekleri üzerine silahlandıkları belirtildi.

Devleti zarara uğrattılar
Doktorların kanser, tansiyon, kalp, şeker böbrek hastası olmamasına rağmen şebeke tarafından kendilerine gönderilen sağlık karnelerine bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçları yazdıkları belirlendi. Şebekenin bulduğu hastalara fazla ilaç yazan gözaltındaki doktorların birbirlerini tanımadığı öğrenildi. Doktorların bu yöntemle Sağlık Bakanlığı tarafından kullanımı doktor raporuyla sınırlandırılan ilaçları şebekenin almasını sağlayarak devleti milyonlarca dolar dolandırdığı bildirildi.

Tıp fakültesi de inceleme başlattı

Gözaltına alınan, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli Prof. Dr. A.Ş.D. hakkında fakültenin dekanlığı da soruşturma başlattı. Hasta reçetelerine gereğinden fazla ilaç yazdığı, kaçakçılarla işbirliği yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan Prof. D. ile ilgili iddiaların araştırılması için dekanlık tarafından rektörlükten bir ceza hukuku profesörünün görevlendirilmesi istendi. Dekanlık yetkilileri, gözaltında bulunduğu için D.'nin ifadesine başvuramadıklarını belirterek savcılığın soruşturmasının kendilerine ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2007 Perşembe 14:28:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?