27
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Acildeki yoğunluğa çözüm

Türkiye'de acillere gelen hastaların yüzde 70'inin 'acil' olmaması gerçekten tedaviye ihtiyaç duyanları mağdur ediyor. Gereksiz yoğunluk sebebiyle doktor ve sağlık görevlilerinden istenen verim alınamıyor.

Devlet hastaneleri acillerdeki yığılmayı önlemek için etkili bir formül buldu. Mesai saatleri dışında da poliklinik hizmeti vermeye başladılar. İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi saat 16.00 ile 22.30 arasında beş poliklinikle vardiyalı çalışıyor. Geçen hafta başlayan uygulamayla hastalar, dahiliye, genel cerrahi ve aile hekimliğinde gece saatlerinde bile doktor bulabiliyor. Polikliniklere şu anda ortalama 80 kişi müracaat ediyor. Bakırköy dışında Başkent'te Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde vardiyalı poliklinik sistemi uygulanıyor.

Türkiye'de geçmişte de denenen çalışma, çeşitli sebeplerden dolayı duraksamıştı. Sistem, ilk 2001 yılında Sağlık Bakanlığı'na bağlı 12 devlet hastanesinde uygulanmaya başlandı. 2004 yılında SSK'lı hastaların Sağlık Bakanlığı hastanelerine yönelmesinden sonra yaşanan yoğunluktan dolayı vardiyalı çalışma sisteminin gündüz saatlerine kaydırılmasına karar verildi. Fakat son dönemde özellikle acillere olan talepte büyük artış yaşandı. Acil olmadığı halde servisleri meşgul eden hastalar yığılmalara yol açınca uygulama tekrar gündeme geldi. Geçtiğimiz ay İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu'nun acillerdeki yoğunluğun vardiyalı poliklinikle çözülebileceğini açıklaması üzerine düğmeye basıldı. Şehrin ilk vardiyalı poliklinik hizmeti veren hastanesi, günde ortalama bin 250 hastanın acile geldiği Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma oldu. Başhekim Zafer Çukurova, vardiyaya iki hafta önce geçtiklerini anlatarak, "İlk aşamada 5 poliklinikte hizmet veriyoruz. İlerleyen dönemlerde talebe göre bu sayıyı 9'a çıkarmayı hedefliyoruz.'' dedi.

Yoğun bir şekilde çalışan acil servislerindeki yığılmayı azaltmayı amaçladıklarını vurgulayan Çukurova, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gündüz meşguliyeti olan vatandaşımız internet ya da telefonla randevu alarak gece doktora görünebilir. Ayrıca acile gelen ve durumu ciddi olmayan kişileri de buraya yönlendiriyoruz. Hasta, gündüz poliklinik hizmetinde ne alıyorsa gece de aynısını alacak." Ankara Eğitim ve Araştırma ile Numune Eğitim ve Araştırma hastanelerinde de vardiyalı poliklinik uygulaması devam ediyor. Başta dahiliye ve genel cerrahi olmak üzere ana branşlarda mesai saatleri dışında hizmet veriliyor.

 

Çağlar Avcı - Zaman
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2009 Perşembe 17:48:59
Güncelleme :29 Ekim 2009 Perşembe 18:11:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?