22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Aflotoksinli incirler

Ege Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Rafael Çikurel, aflatoksin sorunu nedeniyle iade edilen kuru incirin yüzde 99,9'unun elden geçirilerek tekrar ihracata gönderildiğini, bu ürünlerin iç piyasa sürülmesinin mümkün olmadığını savundu

Çikurel, CHP Milletvekili Ahmet Ersin'in Çek Cumhuriyeti'ne gönderilen kuru incirin AB limitleri üzerinde aflatoksin taşıması nedeniyle iade edilmesi nedeniyle Tarım ve Köyişler Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle verdiği
soru önergesi hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin kuru incir ihracatında dünya lideri olduğunu, bu konuda dünya piyasasını belirlediğini aktaran Çikurel, aflatoksin konusunda ihracatçıların son yıllarda önemli yatırımlar yaptığına dikkat çekti.

Söz konusu ihracat iadesinde sorunun AB'den kaynaklandığını ileri süren Çikurel, Türkiye'de 10 ppb olan aflatoksin limitinin, ABD'de 20 ppb, Kanada'da 15 ppb olduğunu, AB'de ise bu limitin 4 ppb olarak belirlendiğine dikkat çekti.

Üretim koşullarının tam olarak kontrol altına alınamadığı tarımsal bir ürün için çok zor bir limitin koyulduğunu kaydeden Çikurel, Türkiye olarak bu limitin yükseltilmesi için lobi çalışması yürüttüklerini, yakın bir gelecekte bunun sonuç vermesini beklediklerini dile getirdi.

Konunun politik malzeme yapılmasının endişe verici olduğunu ifade eden Çikurel, 'Sayın Ersin, önergesinde Türk vatandaşlarının kansere karşı Çek Cumhuriyeti vatandaşlarından daha mı dayanıklı olduğunu sormuş. Biz de aflatoksin
limitlerine bakarak kendisine ABD ve Kanada vatandaşlarının Türk vatandaşlarından daha mı dayanıklı olduğunu sorabiliriz' diye konuştu.
İMHA ÇALIŞMASI 

Yüklenen bir konteynerin içinde yaklaşık 1 milyon adet kuru incirin bulunduğunu, bunların arasından seçilen bir tane incirde dahi sınırın aşılmasının iadeyle sonuçlandığını dile getiren Çikurel, şöyle konuştu: 'İhracattan geri gelen ürün elden geçirilerek yüzde 99,9'u tekrar ihracata gönderiliyor. Bu ürünlerin iç piyasaya sürülmesi mümkün değil. Kaldı ki böyle bir şeye gerek yok. Çünkü bizim alıcılarla yapmış olduğumuz kontratlar var. İç piyasada sadece yüzde 10'u tüketilen bu ürünün yurt dışında pazar sorunu yok. Neden iç piyasaya sürelim?' diye konuştu.

Çikurel, Ege İhracatçı Birlikleri'nin aflatoksin sorununu çözmek için ürünün iyi kuruması amacıyla ilk yükleme tarihi belirlediğini, incir kurutma işlemi için üreticiye kerevet ağı dağıttığını ve son 6 yıldır incir imha kampanyaları düzenlediğini ifade etti.

İncir ihracatçısı firmaların, toplam ihracatları içinden her yıl hava koşullarına göre belirlenen oranda aflatoksinli inciri imha edilmek üzere EİB depolarına verdiğini ifade eden Çikurel, 'Her yıl ortalama 1 milyon dolar değerinde aflatoksinli incir, iç piyasaya sürülme imkanını ortadan kaldırmak amacıyla sürecin başında imha ediliyor. Bu kapsamda 2005-2006 sezonunda 738 ton kuru incir imha edildi' diye konuştu.

Öte yandan sezonun başladığı Eylül ayından bu yana kuru incir ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla yaklaşık yüzde 6 artışla 42 bin 207 tona, ton başına ortalama fiyat da 2 bin 346 dolara ulaştı.


aa
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2007 Pazartesi 15:11:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?