20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

AİDS, Diyabet ve Kansere Karşı Likapa

Kanada başta olmak üzere ABD ve bir çok AB ülkesinde kültürü yapılan, Türkiye’de ise yaban ortamlarda yetişip değeri bilinmeyen Likapa’nın (yaban mersini) AIDS, diyabet ve kanser başta olmak üzere bir çok hastalığa iyi geldiği öğrenildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Likapa’nın dünyada en popüler meyvelerden biri olduğunu söyledi. Doç. Dr. Hüseyin Çelik, "Ancak Türkiye’de yetiştiriciliği 2000’li yıllarda Rize İkizdere’de Osman Nuri Yıldız’ın katkılarıyla başlatıldı. Likapa, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki illerden Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun’un yüksek dağ ve yaylalarında yabani olarak yetişiyor ve halk tarafından taze olarak, reçel veya pekmez yapılarak tüketiliyor. Bu meyveyi çaya alternatif olarak yaygınlaştırmak istiyoruz" dedi.

Likapa’nın, dünyada çok değerli olduğundan "Mavi Altın" diye adlandırıldığını ve bu altını Doğu Karadeniz Bölgesi’nde işlemeye çalıştıklarını kaydeden Doç. Dr. Hüseyin Çelik, meyvenin kullanım alanlarını sıraladı. Çelik, "Likapa; taze meyve olarak, meyve suyu, baharat ve ilaç, reçel-marmelat-konserve sanayiinde, süt ve süt ürünleri ile kuru meyve teknolojisinde, meyveli ekmek, çörek, kek, puding ve pastalarda, meyve salatalarında, diyet mönülerinde, şarap yapımında kullanılmaktadır. Kuru yaprak ve meyvesi de çay olarak tüketilmektedir" diye konuştu.

LİKAPA, DERTLERE DEVA

Besin değeri ve bitkisel özellikleri bakımından son derece yararlı olan Likapa’nın sağlık açısından da değerlendirilmesi gereken bir nimet olduğuna dikkat çeken Çelik, şu bilgileri verdi:
"Likapa’nın yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay, ishal giderici olarak kullanılır. Bayanlarda, özel günlerin düzene girmesinde etkilidir. İdrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik gibi işlem görmektedir. Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri çalıştırır. Damarlarda yağ birikimini engelleme özelliğine sahiptir. Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar. Taze olarak yenildiğinde kanı temizler. Besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği düşüktür. Kan şekerini ve kolesterolü düşürür. Bağırsak metabolizmasını düzenler. Kalp krizi riskini azaltır. Damar sertliği oluşumunu engeller. Gece görüş kabiliyetini arttırır. HIV virüsünün tekrarlanmasını azaltır. Damar elastikliği ve gözlerin geçirgenliğini ve kılcal damar oluşumunu arttırır. Kansere karşı savaşan Ellagıc-Asit miktarı en fazla olan meyvedir. Diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir parçasıdır. Göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller. Kamaşma, kılcal damar çatlaması ve gece körlüğünü ortadan kaldırır. Kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler. Diyet rejimlerinde kullanılır. Varis ve basuru iyileştirir. Sakinleştirici özelliği vardır. Ağız içi yaralarını iyileştirir. İltihaplar için dezenfektan özelliği taşır. Akciğer anfizemi ve romatizma oluşumuna sebep olan elastaz enzim aktivitesini yavaşlatır."

samsun
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2004 Çarşamba 12:42:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?